Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Απόφαση νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις στις 30 του Μάη

«Συνεχίζουμε τον αγώνα», δηλώνουν οι φοιτητές, που μέσα από αποφάσεις των συλλόγων τους προχωρούν σε νέα συλλαλητήρια την Τετάρτη 30 του Μάη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρθούν αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις και σε άλλες πόλεις. Τη διαμαρτυρία τους απέναντι στο νομοθέτημα της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ εκφράζουν παράλληλα, με διάφορα μέσα, και οι πρυτάνεις, καθηγητές και Σύγκλητοι των πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές αντιδρούν στο νόμο-απάτη για τα ΤΕΙ και παλεύουν για να μην εφαρμοστεί στην πράξη, διεκδικώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία, ακολουθώντας τις εντολές της Μπολόνια που επικυρώθηκαν ξανά στην Πράγα, υποβαθμίζει τις σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, υποβαθμίζει τα πτυχία και τα αποσυνδέει πλήρως από το επάγγελμα, εισάγει νέους ταξικούς φραγμούς. Απέναντι σ' όλα αυτά, απαντούν με τα νέα συλλαλητήρια, συντονίζουν τον αγώνα τους ανά πόλη, διοργανώνουν τοπικές κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού για τις 30/5 είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και αποφάσεις συμμετοχής σ' αυτό έχουν πάρει ήδη οι φοιτητικοί σύλλογοι: Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νηπιαγωγών, Πληροφορικής, Φυσικού και ΤΕΜΦΕ (Πολυτεχνείου). Μέσα από τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων οι σύλλογοι προσανατολίζονται και σε συνάντηση συντονισμού του αγώνα τους.

Στη Θεσσαλονίκη απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά από το σημερινό παμφοιτητικό συλλαλητήριο, στις 30 του μήνα έχουν πάρει οι Σύλλογοι Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Πολιτικού και Ψυχολογίας.

Την ίδια μέρα στην Πάτρα, το φοιτητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ολγας, και καλούν σ' αυτό με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων και Μαθηματικού. Αλλα τμήματα του πανεπιστημίου μένουν κλειστά με διήμερες ή τριήμερες καταλήψεις, ενώ ο Φοιτητικός Σύλλογος των Ηλεκτρολόγων καλεί σε συντονισμό και τους υπόλοιπους συλλόγους.

Στα Γιάννενα οι φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων Χημικού, Επιστήμης Τεχνών και Βιολογικών Εφαρμογών διοργανώνουν επίσης συλλαλητήριο για την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ σήμερα πραγματοποιούν και κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου.

Σε συλλαλητήριο προχωρούν την ίδια μέρα και οι φοιτητές του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, καλώντας και τους υπόλοιπους συλλόγους να πάρουν ανάλογες αποφάσεις. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις συντονίζονται και κλιμακώνουν τον αγώνα τους μέσα από καταλήψεις, αποχές και άλλες μορφές αγώνα.

Παράλληλα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης συνεδρίασε χτες και εκφράζοντας «την έντονη διαμαρτυρία της για το περιεχόμενο και τη μεθόδευση ψήφισης του νόμου» για τα ΤΕΙ, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του πανεπιστημίου για πέντε μέρες. Δηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα ένδικα μέσα για να αντιδράσει στο νόμο με τον οποίο διαφωνεί ριζικά, θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο μη εγγραφής φοιτητών το Σεπτέμβρη, ενώ η Σύγκλητος δεν αποδέχεται την παραίτηση της Πρυτανείας.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραμένει κλειστό με απόφαση της Συγκλήτου του, ενώ το Πρυτανικό Συμβούλιο συνεδριάζει καθημερινά για τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας του και την πορεία των κινητοποιήσεων. Η Σύγκλητος, εκφράζοντας την «αγανάκτησή της για την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο υποβαθμίζει την ελληνική Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στο σύνολό της και εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον των αποφοίτων της», αποφάσισε την παραίτηση όλων των μελών της, ενώ δεν αποδέχεται την παραίτηση των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος. Επίσης, αποφάσισε ομόφωνα την προσφυγή για τον ψηφισθέντα νόμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μαχητικές πορείες πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στους δρόμους της Χίου και της Ρόδου φοιτητές των σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύουν στα δύο νησιά. Τα 16 τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη και οι φοιτητές θα αποφασίσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί την ερχόμενη βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στημένο σκηνικό μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών (2014-10-31 00:00:00.0)
Σε διαρκή αγωνιστικό αναβρασμό οι εργαζόμενοι (2012-10-04 00:00:00.0)
Νέα αντιδημοκρατικά μέτρα... (2009-07-17 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στις 10 Δεκέμβρη από χιλιάδες φοιτητές (2004-11-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις (2001-06-09 00:00:00.0)
Στους δρόμους πάλι οι φοιτητές (2001-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ