Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «τρομονόμος» δε θα περάσει!

Από τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στον «τρομονόμο» που έγινε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη
Από τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στον «τρομονόμο» που έγινε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη
«Απαιτούμε, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, την απόσυρση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου και σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε, ώστε να μην εφαρμοστεί ο αμερικανόπνευστος νόμος». Ετσι τελείωνε το ψήφισμα της μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, ενάντια στον αμερικανόπνευστο «τρομονόμο», το νόμο που ενταφιάζει τη δημοκρατία. Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν αυτήν την απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συμφωνία με τη ΝΔ, προωθεί στη Βουλή τις διαδικασίες ψήφισης αυτού του εκτρώματος.

Τα «λίφτιγκ» και οι «βελτιώσεις» στον «τρομονόμο» από τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν πέρασαν. Το βασικό επιχείρημα και η απαράδεκτη θεωρία του υπουργού Δικαιοσύνης για «ήπια παραβίαση» των ατομικών δικαιωμάτων προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών κατέρρευσε και δεν πείθει κανένα.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης στερεύουν από επιχειρήματα για την ανάγκη ψήφισης από τη Βουλή αυτού του τρομονομοθετήματος. Εξάλλου, ο κορυφαίος ποινικολόγος Ι. Μανωλεδάκης, πριν μερικές ημέρες, είχε δηλώσει για τον «τρομονόμο» ότι «η ασφάλεια μέσα σε μια κοινωνία - φυλακή χωρίς ατομικά δικαιώματα και εγγυήσεις για την προστασία τους δεν έχει καμιά αξία».

Γίνεται πλέον σαφές στον κάθε απλό εργαζόμενο ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την κυβέρνηση, στο βασικό της στόχο να πνίξει οποιαδήποτε φωνή αντιπαλεύει, αντιστέκεται και αμφισβητεί τη «νέα τάξη» και ό,τι αυτή συνεπάγεται για την καθημερινή ζωή. Από κανέναν δεν αμφισβητείται ότι το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε κατ' επιταγή των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων «εταίρων» μας. Εξάλλου, ανάλογες διαδικασίες εφαρμόζονται και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου παρόμοιοι νόμοι προορίζονται για να θωρακίσουν τα κοινωνικά προνόμια των «εχόντων και κατεχόντων», καθώς και τα συμφέροντα των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ξεκάθαροι οι στόχοι τους


Ηδη και στη χώρα μας έχουμε πλέον απτά παραδείγματα για τις πραγματικές τους επιδιώξεις. Την ίδια μέρα που γινόταν η διαδήλωση στην Αθήνα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το πνεύμα του «τρομονόμου» υλοποιείται. Αρνήθηκε να άρει τους περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου, παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα κλπ.), που είχαν επιβληθεί στον πρόεδρο του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννη Μανουσογιαννάκη, ο οποίος διώκεται γιατί τόλμησε να υπερασπιστεί ναυτικούς, που έπεσαν στα πλοκάμια δουλέμπορα. Ο εισαγγελέας ήταν σαφής: Οχι μόνο χαρακτήρισε την ενέργεια του συνδικαλιστή σαν «παρέμβαση σε ιδιωτικές διαφορές», αλλά και τον ίδιο τον Μανουσογιαννάκη ως «άτομο που εμφορείται από περίεργες και επικίνδυνες αντιλήψεις και διαθέτει ιδιαίτερα βίαιο και επιθετικό χαρακτήρα»! Και μόνο αυτό αρκεί αυτό για να αντιληφθεί κανείς πού μπορούν να φτάσουν αύριο τα πράγματα, αν τέτοιοι δικαστές έχουν στη διάθεσή τους και τον «τρομονόμο». Ομως, δυστυχώς δεν είναι το μόνο. Τον τελευταίο καιρό καθημερινά πληθαίνουν τα κρούσματα αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που στοχεύουν να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους που αντιστέκονται και θέλουν να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Πρόσφατα είχαμε τον ξυλοδαρμό βουλευτή του ΚΚΕ στη Λάρισα που συμμετείχε σε κινητοποίηση των κατοίκων της πόλης. Τα μπλόκα από αστυνομικούς - «ράμπο» με παρατεταμένα όπλα και οι εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Η λίστα με τις περιπτώσεις ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης αυξάνει ανησυχητικά...

Μαύρες εποχές

Το σχετικό νομοσχέδιο μάς μεταφέρει σε μαύρες εποχές του παρελθόντος. Μας θυμίζει μεθόδους, όπως τα ιδιώνυμα του μεσοπολέμου, μεταξικούς νόμους κλπ. Η ιστορική εμπειρία πάνω σ' αυτό το ζήτημα είναι πάρα πολύ διδακτική. Ο νόμος 375/38 για την κατασκοπία χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ενάντια στο ΚΚΕ, αλλά στην πορεία παρέσυρε και άλλους απλούς πολίτες. Ο νόμος 509/47 εκτός από τους κομμουνιστές έστειλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου οργανώσεις σαν τη «Δημοκρατική Αμυνα». Ο νόμος για την εκτόπιση των ζωοκλεφτών εκτόπισε χιλιάδες πολίτες στα ξερονήσια για τα δημοκρατικά τους «πιστεύω» και επειδή αγωνίζονταν για μια καλύτερη Ελλάδα. Ο «τρομονόμος» είναι χειρότερος. Ανακηρύσσει ύποπτους, όσους δεν είναι αρεστοί στο υπάρχον σύστημα Ο κάθε «ανεπιθύμητος πολίτης» θα κινδυνεύει να τεθεί σε διωγμό, όταν θα θεσμοθετηθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες (τύφλα να 'χουν οι κουκουλοφόροι της κατοχής), θα νομιμοποιηθούν οι προβοκάτορες αστυνομικοί που θα εισέρχονται σε διάφορες οργανώσεις (εγκληματικές λέει το νομοσχέδιο) και θα επιβραβεύονται οι χαφιέδες.

Οι αντιδράσεις για το νέο «τρομονόμο» παίρνουν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις ανθρώπων της κοινωνικοπολιτικής και πνευματικής ζωής της χώρας που φιλοξενεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Η μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας της περασμένης Πέμπτης ήταν μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει «στο γύψο» του νέου «τρομονόμου» τις ατομικές ελευθερίες. Χιλιάδες «ανεπιθύμητοι» στην κατεστημένη εξουσία πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο αμερικανόπνευστο νομοθέτημα. Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα, στον Πειραιά, καθώς και σε άλλες πόλεις και συνοικίες ανά την ελληνική επικράτεια, ενώ την προσεχή Πέμπτη ο λαός της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ανάλογο συλλαλητήριο.

Μπροστά σ' αυτή την τρομοκρατία της κυβέρνησης και της εξουσίας που είναι και ένας προάγγελος αυτών που θα επακολουθήσουν, αν τελικά ψηφιστεί ο «τρομονόμος» από τη Βουλή, η απάντηση είναι ο αγώνας και η δραστηριοποίηση του λαού, για να μην περάσει αυτό το τερατούργημα. Το μέτωπο ενάντιά του καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο πλατύ μα πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ