Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στην υπηρεσία της «νέας τάξης»

Δεν περνά ημέρα που να μην υπάρχει και μια είδηση για νέες αποφάσεις, μέτρα ή ενέργειες από την πλευρά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίες και σηματοδοτούν στρατιωτική προετοιμασία. Το επεισόδιο με το κατασκοπευτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ στην Κίνα, η προωθούμενη Αντιπυραυλική Διαστημική Αμυνα (NMD), o Ευρωστρατός που «ανέβηκε» σε 110 χιλ., το Γ` Σώμα Στρατού που μετεξελίσσεται σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο, αλλά και το νομοσχέδιο «περί επαγγελματία οπλίτη» που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή, χωρίς να είναι τα μόνα, είναι όμως χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στην περιοχή οξύνεται

Υπάρχει η δράση ένοπλων τμημάτων Αλβανών του Κοσσόβου σε ΠΓΔΜ και στη Νότια Σερβία, η συνέντευξη Θάτσι για ανεξάρτητο Κόσσοβο μαζί με Τέτοβο και τμήμα του Μαυροβουνίου, δημοσιεύματα στην «Ουάσιγκτον Ποστ» κ.ά. για γενικευμένη σύρραξη στα Βαλκάνια με συμμετοχή Ελλάδας- Τουρκίας- Βουλγαρίας. Υπάρχουν οι καθημερινές παρεμβάσεις Αμερικανο - ΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων με συλλήψεις και απειλές. Η ισραηλινή επιθετικότητα και τα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων, οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων για διεκδικήσεις στο Αιγαίο, καθώς και το Κυπριακό.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα ουσιαστικά συμφέροντα του λαού και της χώρας συμπλέει και σε περιπτώσεις πρωτοστατεί στην προώθηση της πολιτικής της «νέας τάξης». Π.χ. δηλώσεις Τσοχατζόπουλου «Η Βαλκανική Ταξιαρχία έτοιμη να αναλάβει δράση».

Σημειώνουμε ιδιαίτερα τη συμμετοχή τμημάτων των ΕΔ της χώρας σε Κόσσοβο - Βοσνία -Αλβανία, αλλά και στα πλαίσια της Βαλκανικής Ταξιαρχίας (ασκήσεις σε Βουλγαρία- Ρουμανία το Σεπτέμβρη 2000). Υπάρχει σταθερό κονδύλι δαπάνης 166 εκ. ετησίως και πρόσθετα ακαθόριστων δαπανών δύο κατηγοριών, η συμμετοχή στη σύμπραξη για την ειρήνη και φυσικά στον ετοιμαζόμενο Ευρωστρατό και στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων δημοσιοποιήθηκε και προωθείται η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, που συγκεκριμενοποιείται καταρχήν στο Στρατό Ξηράς. Σχετικά με τις επιδιώξεις και το σκοπό των μέτρων που παίρνονται, έχουν βέβαια αφετηρία τις αποφάσεις της ΝΑΤΟικής συνόδου της Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 1999, είναι όμως αποκαλυπτικές οι αναφορές που γίνονται στο κείμενο του ΓΕΣ:

α) «Στο διαμορφούμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον διαφαίνεται η δυνατότητα ενεργού ρόλου του Στρατού Ξηράς στην προώθηση και εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας και της προβολής της Ελλάδας ως χώρας «επίκεντρου» - «Core countrx» της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου».

β) «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα αποσκοπούν σε πρόληψη σύγκρουσης, σύγκρουση και δραστηριότητες μετά τη σύγκρουση. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο υπόψη διαχωρισμός δεν είναι σαφής».

γ) «Οι στρατιωτικές δυνάμεις αναμένεται να είναι διακλαδικές, μικρότερες σε μέγεθος και να έχουν δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών μεγάλης διάρκειας και βάθους. Η έμφαση θα δίνεται σε μια δύναμη ικανή να αναπτυχθεί άμεσα, πολυμορφική και ευέλικτη, που θα εμπλέκεται με μεγάλη ταχύτητα και με ακρίβεια, σε συνεχώς αυξανόμενο βάθος εκδηλώνοντας, εάν απαιτείται, έντονη και ασυγκράτητη βία».

Οι παραπάνω σκοποί και οι επιδιώξεις οδηγούν σε αλλαγές στη σύνθεση των στρατευμάτων, προωθείται η διαμόρφωση μισθοφορικού σώματος που θα αποτελεί το 1/3 των οπλιτών σε πρώτη φάση. Μετά από αυτή την εξέλιξη, με το νομοσχέδιο για τον «επαγγελματία οπλίτη» οι ΕΔ θα αποτελούνται από Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, αποφοίτους των παραγωγικών σχολών, από οπλίτες, υπαξιωματικούς και δόκιμους αξιωματικούς που θα υπηρετούν τη θητεία τους και από μόνιμους οπλίτες και υπαξιωματικούς 5τούς θητείας ή μόνιμους οπλίτες.

Για μας, για το ΚΚΕ, δε χωρά δεύτερη συζήτηση, είμαστε σταθερά υπέρ της ενίσχυσης του αξιόμαχου των ΕΔ της χώρας, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την υπεράσπιση των συνόρων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, την Εθνική Ανεξαρτησία και την Ειρήνη, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την προκοπή του λαού μας.

Καμιά υποτίμηση

Οι όποιες αλλαγές προωθούνται έχουν αφετηρία αμερικανοΝΑΤΟικές κατευθύνσεις και εντολές, δεν αφορούν μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και όλες τις χώρες που επιδιώκουν σύνδεση ή ένταξη σ' αυτό και αποτελεί προϋπόθεση και όρο.

Ωστόσο, πέρα από το κύρος που τους προσδίδει η δύναμη του ισχυρού, είναι ντυμένες με το μανδύα της ειρήνης, προσελκύουν το χρήμα, αλλά και προωθούν τη λογική του βολέματος που επηρεάζει πλατιά. Π.χ. μόνιμοι οπλίτες για τη δράση εκτός συνόρων, μείωση θητείας κλπ. Είναι δολώματα για να «τσιμπήσει» η νεολαία και οι λαϊκές μάζες.

Στις σημερινές συνθήκες η ιμπεριαλιστική κυριαρχία στην «πληροφόρηση» δημιουργεί αξίες και πρότυπα που υπηρετούν και προάγουν τις δικές τους επιδιώξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας και για το ρόλο και την αποστολή των ΕΔ. Καλλιεργούν και προάγουν τον ατομικισμό, την καταναλωτική αντίληψη, την ξενόφερτη μουσική υποκουλτούρα, τη χρήση ναρκωτικών, το πρότυπο του «Ράμπο». Από την άποψη αυτή, όσο και αν δε φαίνεται με πρώτη ματιά, με τις θέσεις του Κόμματος για την αποστολή και το ρόλο των ΕΔ, πραγματοποιείται σοβαρή ιδεολογική αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό και την άρχουσα τάξη της χώρας μας.

Τι υπηρετούν οι ΕΔ: Σε όλες τις χρονικές περιόδους και τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα οι ΕΔ υπηρετούν και προωθούν την πολιτική και τις επιδιώξεις της κυρίαρχης τάξης. Βέβαια υπήρξαν και γεγονότα, ακόμα στο πρόσφατο παρελθόν, που μέσα από τις τάξεις των ΕΔ σε διάφορες χώρες διαμορφώθηκαν κινήσεις που έπαιξαν θετικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Π.χ. Νάσερ στην Αίγυπτο, Επανάσταση Γαριφάλων στην Πορτογαλία και δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο των Σοβιέτ των Ναυτών κλπ, στα πλαίσια της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης.

Και στη χώρα μας σε κρίσιμες περιόδους στρατιωτικοί, μόνιμα στελέχη των ΕΔ, εντάχθηκαν, βοήθησαν και ηγήθηκαν του λαϊκοδημοκρατικού κινήματος. Ανάμεσά τους ο Στέφανος Σαράφης, Γεράσιμος Αυγερόπουλος, ο Στέφανος Παπαγιάννης, ο Βασίλης Βενετσανόπουλος και εκατοντάδες άλλοι σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αλλάζουν την αποστολή των ΕΔ

Από την πλευρά της κυβέρνησης, όλο και περισσότερο φανερά τα τελευταία χρόνια, προωθείται και προβάλλεται σαν θετικό γεγονός η αλλαγή της αποστολής των ΕΔ. Μιλάνε γενικά για την ανάγκη ισχυροποίησής τους, αποσιωπώντας για ποιο σκοπό χρειάζεται. Προωθείται έτσι με όλους τους τρόπους και μέσα η συμπληρωματική της κύριας αποστολής των ΕΔ, η αναγκαιότητα συμμετοχής, όπως λένε, στα πλαίσια διεθνών οργανισμών σε ειρηνευτικές αποστολές κλπ. Προβάλλεται από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς παράγοντες, αλλά και από τον ΥΠΕΞ, η μείωση της σημασίας ή και η εξάλειψη των συνόρων, η ανάγκη αλλά και το ηθικό δικαίωμα επεμβάσεων «όπου θίγονται τα συμφέροντά τους».

Αυτό το σκοπό (την ιμπεριαλιστική νέα τάξη) υπηρετούν οι προωθούμενες αλλαγές στη δομή των ΕΔ, οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, η Βαλκανική Ταξιαρχία, ο Ευρωστρατός, ο συνεταιρισμός για την «Ειρήνη», αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ποιες θέσεις προβάλλουμε και υπερασπιζόμαστε: Είναι κατανοητό ότι ριζικές αλλαγές σ' έναν τομέα της κοινωνικής δραστηριότητας δεν μπορεί να υπάρξουν, πολύ περισσότερο στο χώρο των ΕΔ που αποτελούν βασικό μηχανισμό του συστήματος. Προοδευτικές αλλαγές θα συντελεστούν στα πλαίσια γενικότερων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών.

Ωστόσο, η προβολή των θέσεων του Κόμματος, οι οποίες είναι βαθύτατα πατριωτικές και στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού μας, μπορεί να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, αλλά και στην ανάπτυξη της πάλης, για να αποτραπεί η πλήρης υποταγή των ΕΔ της χώρας στους στρατιωτικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα:

- Η υπεράσπιση των συνόρων και η μη αλλαγή τους, σαν ζήτημα υπεράσπισης της ακεραιότητας της χώρας αλλά και της ειρήνης.

-Η μη παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Αμυνας στο Αιγαίο, τόσο στην Τουρκία όσο και σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, η υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

-Η επιστροφή τμημάτων των ΕΔ που βρίσκονται εκτός συνόρων, π.χ. Κόσσοβο - Βοσνία - Αλβανία, καμία συμμετοχή και παρουσία ελληνικών στρατιωτικών μονάδων έξω από τη χώρα.

-Να μπει φραγμός στη μετατροπή των ΕΔ σε μισθοφορικό στρατό.

- Αποκάλυψη της πολύπλευρης πρόσδεσης της χώρας (οικονομική, στρατιωτική κλπ.) μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπηρετούν κυρίως ΝΑΤΟικές επιδιώξεις. Δράση για ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Είναι κατανοητό ότι αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν στενά ή κυρίως τα στελέχη των ΕΔ, τους οπλίτες και τις οικογένειές τους. Είναι προβλήματα που πρέπει να αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της πολιτικής ζωής, συνεπώς βασικό τομέα της δραστηριότητας των κομματικών οργανώσεων και της ΚΝΕ, αλλά και του συνδικαλιστικού, του νεολαιίστικου, του γυναικείου και γενικότερα του λαϊκού μαζικού κινήματος.

-Χρειάζεται να ξεπεραστεί η αντίληψη του «νόμου της σιωπής» και του «αποκλειστικού ιδιοκτήτη» που για δεκάδες χρόνια προηγούμενα είχαν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές, η άρχουσα τάξη και η αντίδραση σε ό,τι αφορούσε και σχετιζόταν με τις ΕΔ. Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις και αλλαγές που έγιναν τέτοιες πλευρές όμως και σήμερα υπάρχουν και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορεί στα σοβαρά να υπάρξουν αντίθετοι ισχυρισμοί όταν π.χ. τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν είναι αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή ή όταν αλλάζουν την αποστολή των ΕΔ χωρίς ενημέρωση του λαού και του Κοινοβουλίου ή όταν υπογράφουν συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα, όπως για τη νέα δομή των ΕΔ. Αλλά και η εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών πέρα από το αναχρονιστικό πλαίσιο ορισμένων γίνεται με τρόπους μεροληπτικούς π.χ. αξιολογήσεις, μεταθέσεις, προαγωγές των στελεχών.

Το ΚΚΕ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και την πατρίδα, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για ενημέρωση όλου του λαού και των στρατευμένων, για βελτίωση των συνθηκών της δουλιάς και της ζωής τόσο των μόνιμων στελεχών των ΕΔ όσο και του στρατωνισμού των στρατευμένων οπλιτών. Η αξιοκρατία και η δημοκρατική αντίληψη στην εφαρμογή των νόμων, η πλήρης κατοχύρωση των ελευθεριών τις οποίες το Σύνταγμα της χώρας ορίζει για όλους τους Ελληνες πολίτες, πρέπει να γίνει το πλαίσιο ζωής και δράσης των ΕΔ της χώρας μας.


Του
Βασίλη ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ
Ο Βσίλης Καλαματιανός είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ