Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δος μοι μοχλόν ίνα ταν γαν κινήσω

Δος μου ένα μοχλό, ένα στειλιάρι κοντολογίς κι ως και τη γη μπορώ να κινήσω. Αρχή της φυσικής αλλά και της ίδιας της ζωής μ' όλα της τα βάρη και τις ομορφιές που όμως μόνο με ανθρώπους, από ανθρώπους και γι' ανθρώπους μπορεί να συνειδητοποιήσεις, να σηκώσεις, να χαρείς.

Τώρα που στην πολιτική αγορά έχει πέραση το σύνθημα «όλοι μαζί» κι εννοεί εναντίον όλων, καραμέλα των υποταγμένων υπαλλήλων της κυρίαρχης τάξης και της ιδεολογίας του συρμού που καμώνονται την παραμάνα με το κοινωνικό πρόσωπο, ο μοχλός έχει δυο ξεκάθαρες ερμηνείες.

Η κεντροαριστερά, η νοθευμένη Δεξιά δηλαδή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πάρτης της όμως, βλέπει ως μοχλό, στειλιάρι διατήρησής της στην εξουσία, κάθε δύναμη αντίστασης, κάθε ομάδα πληθυσμού που μπορεί να αγοράσει με υποκριτικά αναπτυξιακά προγράμματα κατά της φτώχειας. Χρησιμοποιεί το στειλιάρι για να σηκώσει τα κέρδη στα ύψη κι άμα το λαϊκό βάρος είναι δυσβάστακτο, δε διστάζει να το στρέψει εναντίον του.

Με τρομονόμους, «εναρμόνιση» με τα ιδεώδη των πατρώνων της, απαγορεύσεις διαδηλώσεων, φανερή αστυνομοκρατία, φιέστες δηλώσεων αποδοχής. Στο... ναό της δημοκρατίας, στο καλλωπισμένο προαύλιο του Κοινοβουλίου, μέρα με νέφος βενζολίου που σκοτώνει, ζέστη και δέκα χιλιάδες δημοκράτες στους δρόμους της Αθήνας να διαδηλώνουν ειρηνικά και αποφασιστικά ότι τον τρομονόμο η πάλη του λαού θα τον σπάσει, η κυβέρνηση παρέταξε ΜΑΤ εν πλήρει εξαρτύσει. Με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες φορεμένες, τις ασπίδες υψωμένες, περίμεναν. Τι; Τον εχθρό; Τίνος; Ποιον; Το λαό που δε δέχεται να δηλώνει εκσυγχρονισμένα «επάγγελμα χαφιές». Με επιδεικτική περιφρόνηση στην τρομοκρατημένη τρομοκρατική εξουσία, ο λαός - ποτάμι έστρεψε στην κοίτη των άδειων αποκλεισμένων δρόμων και τους άφησε να υπερασπίζονται σιδηρόφραχτοι το δικαίωμα στην απελπισία της επιλογής μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών θανάτων.

Ομως για να κινηθεί η γη, η αρχή του κέρδους και η ιεραρχία της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής περιφερειακής υπαλληλίας, δε διανοείται στη μαλθακότητα της βολής της, τη φύση του ανθρώπινου μοχλού. Δε συνειδητοποιεί, κι όταν αυτό συμβεί είναι πάντα οδυνηρό, ότι το στειλιάρι της ψευτοκανακεμένης κοινωνίας ορθώνεται σε δίκαιη οργή και παίρνει παραμάζωμα και νόμους και μηχανισμούς. Αυτό το λαϊκό γκλομπ, αυτός ο μοχλός του πατημένου από τα εφιαλτικά σχέδια κερδών ελεύθερου κι αλληλέγγυου λαού δεν τρομοκρατείται. Ας καμώνονται τους νικητές. Δεν είναι και το ξέρουν. Χωρίς λαό, χωρίς μοχλό, η γη δεν κινείται. Και δεν μπορούν πάντα να αναφωνούν «δος μοι» ανοχή, στήριξη, ψήφο, δικαίωμα αργού και βασανιστικού θανάτου της ελευθερίας.

Οι αμήχανες αντιδράσεις των υπό την απειλή ανασχηματισμού υπουργών και υπουργίσκων, οι ετερόκλητες περιστασιακές συμμαχίες της ρητορείας του «διαλόγου», του «όλοι μαζί γιούρια στον ταβλά με τα εξουσιαστικά κουλούρια» είναι καταδεικτικές του πανικού και της συναίσθησης ότι κάποτε, ο μοχλός - λαός ξυπνάει, αυτονομείται, οργανώνεται, ορθώνεται σε μέτωπο και φωνάζει. Δεν υπάρχει τελετή και μικροφωνική εγκατάσταση με αντιλαϊκή πολιτική που να μπορεί να ακουστεί πάνω από τη γνήσια ομαδική ρυθμική κραυγή - απειλή του πλήθους των πολιτών που επιμένει «δε θα περάσει».

Σχέδια, προγράμματα, οράματα, χωρίς λαϊκή συμμετοχή δε στέκουν παρά μονάχα σα μάσκες και γκλομπ ξυλοδαρμού, σαν επίφαση νομιμότητας, σαν το γνωστό παμπάλαιο πρόσωπο του αυταρχισμού. Είναι πολλοί οι οπαδοί αυτού του μπουκωμένου με κονδύλια πατρώνων εκσυγχρονισμού που νιώθουν την ασφυξία, την υποκρισία και την αηδία της επιστράτευσης υπέρ άδικου σκοπού. Το μέτωπο διευρύνεται. Κι ο διάλογος αρχίζει μόνον όταν ο λαός μιλάει και τη γη κουνάει στο ρυθμό των αναγκών του.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να συρθεί στη σύγκρουση» βαθύτερα απειλείται η Κύπρος (2024-09-03 00:00:00.0)
Ο «μπροστινός» του «μπροστινού» (2023-09-07 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση πίσω από προβοκάτσια και διώξεις (2013-02-02 00:00:00.0)
ΟΧΙ στους ΕυρωΝΑΤΟυποταγμένους (2004-01-15 00:00:00.0)
Προβοκάτορες (2003-03-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ