Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Παλαιστινιακή πρωτοβουλία στον ΟΗΕ κατά της ισραηλινής κατοχής

Η εικόνα της καταστροφής κυριαρχεί στη Γάζα
Η εικόνα της καταστροφής κυριαρχεί στη Γάζα
ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την ανάληψη πρωτοβουλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να καθοριστεί σε διεθνές επίπεδο μία «συγκεκριμένη ημερομηνία» για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβαν το 1967, ανακοίνωσε, χτες, μιλώντας στην αιγυπτιακή τηλεόραση ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, από το Κάιρο, όπου ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη.

«Είναι μία μη συμβατική λύση, αλλά δεν θα κηρύξω πόλεμο στο Ισραήλ. Πρόκειται για μία πολιτική και διπλωματική λύση», υποστήριξε ο Αμπάς, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που η προσπάθειά του μπλοκαριστεί επειδή ασκηθεί βέτο (π.χ., από τις ΗΠΑ...), τότε η Παλαιστινιακή Αρχή θα καταθέσει αίτημα ένταξης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αφήνοντας έτσι αιχμές για την κίνηση διαδικασίας κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Ισραήλ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει σύντομα Αραβες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα, το διεθνές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διόρισε την πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ν. Υόρκης Μαίρη Μακ Γκόουαν Ντέιβις στην τριμελή επιτροπή που δημιουργήθηκε με απόφαση του Οργανισμού στις 23 Ιούλη για τη διερεύνηση της πιθανής διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Σενεγαλέζος πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ντούντου Ντιέν και ο Καναδός καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Ουίλιαμ Σάμπας.

Την Κυριακή πάντως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έδειξε την πρόθεσή του για μακρά παράταση της βάρβαρης επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει από την έναρξη κιόλας της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» ότι η επέμβαση «θα πάρει χρόνο» και ότι σίγουρα θα συνεχιστεί και το Σεπτέμβρη... Το νέο διάγγελμα Νετανιάχου συνοδεύτηκε με σφοδρότατο βομβαρδισμό πολυκατοικιών προκαλώντας δεκάδες νέα θύματα και αφήνοντας άστεγες εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι νεκροί, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, έχουν φτάσει τους 2.122, από τον Ιούλη που ξεκίνησε η νέα επιδρομή.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε την εθελοντική επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων Εβραίων εποίκων από μεθοριακές περιοχές του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, μετά το θάνατο 4χρονου αγοριού από παλαιστινιακή ρουκέτα το βράδυ της Παρασκευής, που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για το μπαράζ επιθέσεων σε πολυώροφα κτίρια στη Γάζα.

Πάντως χτες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΑΑΝ, οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές μεταβίβασαν σε εκπροσώπους των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, και περίμεναν απάντηση, νέα πρόταση για εκεχειρία, με άνοιγμα περασμάτων, μερική άρση του αποκλεισμού του Ισραήλ ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ