Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσε η αναγγελία ότι το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας «Μπαρμπαρός» επιστρέφει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για νέες έρευνες. Σύμφωνα με τουρκικό παράκτιο σταθμό της Αττάλειας, έχει δεσμευτεί για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών η περιοχή βόρεια του Ακρωτηρίου Αποστόλου Ανδρέα, από τις 24 Αυγούστου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Η δεσμευμένη περιοχή εκτείνεται από τον κόλπο της Μερσίνας μέχρι και το βορειοανατολικό άκρο της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική κίνηση γίνεται μερικές μέρες πριν από την επίσκεψη στα Κατεχόμενα του νέου Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερτογάν, την 1η Σεπτέμβρη.

Με αφορμή τη νέα έξοδο του «Μπαρμπαρός», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέδωσε γραπτή δήλωση, αναφέροντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όπου αλλού χρειάζεται.

Ο κ. Χριστοδουλίδης προσθέτει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλάβει ότι η Λευκωσία είναι πλήρως δεσμευμένη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο και αναζητεί τρόπους για να υπερπηδηθούν οι σημερινές δυσκολίες.

«Σε αυτό το περιβάλλον το τελευταίο που θα ανέμενε κάποιος από την Τουρκία είναι η επανάληψη των προκλήσεων από το πλοίο "Μπαρμπαρός", στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η Τουρκία ήταν ειλικρινής στις διακηρύξεις της για πολιτική βούληση να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, για την επίτευξη λύσης, θα απέφευγε ενέργειες που διακινδυνεύουν να τις διαταράξουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η εξαγγελία για την αποστολή του «Μπαρμπαρός» έγινε μόνο μια μέρα μετά τη χτεσινή δήλωση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι «φίλοι που συναντώνται» με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Τουρκίας διαμήνυσαν ότι ο Ρ. Ταγίπ Ερντογάν είναι πρόθυμος να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού. Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στη λογική του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», αν και έχουν σχετικά βαλτώσει, είναι φανερό ότι και από τις δύο πλευρές αξιοποιούνται για να δοθεί έμφαση στη δυνατότητα να ανοίξουν οι μπίζνες για τα μονοπώλια που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων. Το ζήτημα της Ενέργειας και της γεωστρατηγικής θέσης του νησιού επαναλαμβάνεται και από τις δύο πλευρές και από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που προωθούν μεθοδικά τους σχεδιασμούς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ