Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «FORBES»
Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα ψάχνει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου

Για τους φόβους της Αθήνας μήπως η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου γράφει το αμερικάνικο περιοδικό Forbes

Γΰηοπξμ δξαϋχΰ ίμασπγ

Για τους φόβους της Αθήνας μήπως η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου γράφει το αμερικάνικο περιοδικό Forbes
Τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αναζητά εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, για την περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία οξυνθεί και η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα, διατυπώνει το αμερικανικό περιοδικό «Forbes». Πρόκειται για σενάρια με φόντο την πρόσφατη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει στην ΕΕ τη συγκρότηση μηχανισμού που θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε φυσικό αέριο ακριβώς στην περίπτωση που διακοπεί η παροχή του απ' τη Ρωσία.

Αλλωστε και το ίδιο το περιοδικό αναφέρεται στην πρωτοβουλία αυτή, γράφοντας ότι η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών «για την Αθήνα, θα σήμαινε μεγαλύτερη έμφαση στην προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και ενίσχυση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που οδήγησε σε επιστολή από τον υπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, προς τον αρμόδιο Επίτροπο για τα Ενεργειακά, Γκίντερ Ετινγκερ, την περασμένη εβδομάδα, με την οποία η Ελλάδα ζήτησε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι θα διατεθεί στη χώρα πλεόνασμα υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε περίπτωση καθυστέρησης ή διακοπής των εισαγωγών από τη Ρωσία».

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι «η αύξηση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν είναι πιθανό να κάνει μεγάλη διαφορά άμεσα, διότι χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές. Ωστόσο - όπως υπογραμμίζεται - μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα είναι πιθανό να κερδίσει τη στήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών - μελών της ΕΕ».

Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή της «ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από δαπανηρές εισαγωγές, αφενός διερευνώντας την ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου και αφετέρου κάνοντας μια συντονισμένη προσπάθεια να καταστεί κόμβος για τη μεταφορά των προσφάτως ανακαλυφθέντων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, προς την Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ