Σάββατο 30 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-- Σύννεφο καυτής στάχτης και πέτρες «εκτοξεύει» από χτες το ηφαίστειο «Ταβουρβούρ» στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα στο νότιο Ειρηνικό, απειλώντας τα γύρω χωριά και δημιουργώντας προβλήματα στις αερομεταφορές στην ευρύτερη περιοχή. Ηδη, οι τοπικές αρχές εκκένωσαν τα παρακείμενα χωριά, ενώ οι κάτοικοι της Ραμπαούλ, της οποίας οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από στάχτη, έλαβαν οδηγίες να λάβουν προφυλάξεις. Οι αρχές δεν ανέφεραν τραυματίες ούτε σημαντικές υλικές ζημιές.

ΡΕΚΙΑΒΙΚ.-- Ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε και χτες κοντά στον παγετώνα Ντινγκγιουγιοκούλ, στην Ισλανδία, με αποτέλεσμα οι αρχές να αυξήσουν στο κόκκινο το επίπεδο του συναγερμού για τις αεροπορικές πτήσεις, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, δεν είχε εντοπιστεί ως τότε ηφαιστειακή τέφρα, αν και στην περιοχή καταγράφεται εδώ και μία βδομάδα αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η Αυστραλία υπέγραψε χτες πρωτόκολλο για ανταλλαγή πληροφοριών και στρατιωτικής συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση της Τζακάρτας, σηματοδοτώντας έτσι την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Το πρωτόκολλο, που προβλέπει τον ακριβή τρόπο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψαν στο Μπαλί η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσιοπ, και ο Ινδονήσιος ομόλογός της, Μάρτι Ναταλεγκάουα.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Το Μπαχρέιν αρνήθηκε πως παρέτεινε την ισχύ πρόσκλησης στον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη «Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία» Τομ Μαλινόφσκι, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» πριν μερικές βδομάδες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αποστρατεύτηκε χτες ο επικεφαλής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ο 58χρονος ναύαρχος Γουίλιαμ Μακ Ράβεν που είχε επιβλέψει την επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο ναύαρχος Μακ Ράβεν θεωρήθηκε «αρχιτέκτονας» της νέας αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής, η οποία ευνοεί την απόσυρση των χερσαίων στρατευμάτων υπέρ των χειρουργικών παρεμβάσεων των μονάδων των ειδικών δυνάμεων.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Διακήρυξη για το ρόλο του κράτους στη διευθέτηση του ζητήματος των αγνοουμένων από ένοπλες συγκρούσεις με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Αγνοουμένων υπέγραψαν χτες σε σύνοδο της βοσνιακής πόλης Μόσταρ οι Πρόεδροι Σερβίας, Κροατίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Μαυροβουνίου.

ΣΟΦΙΑ.-- Στη σύσταση Ενεργειακού Συμβουλίου για την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Ενέργειας, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της αγοραστικής δύναμης, αποφάσισε να προχωρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Το Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινοφ, θα αποτελεί μόνιμο συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση όργανο, που θα αναλύει την κατάσταση στον τομέα της Ενέργειας, θα προσδιορίζει τους παράγοντες που δημιουργούν αστάθεια και θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Απεργία στις μεταφορές και κάποιους άλλους κλάδους διοργάνωσε στην Αργεντινή την Πέμπτη η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (η συνομοσπονδία που πρόσκειται στην αντιπολίτευση στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ). Τα αιτήματα είχαν σχέση με αυξήσεις στους μισθούς που εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό. Ζήτημα υπαρκτό, ωστόσο η συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση κινείται περισσότερο από κίνητρα αμιγώς αντικυβερνητικά, ενώ βάζει πλάτη στην στρατηγική του κεφαλαίου.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Πυρετώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό 25 χρυσωρύχων που εγκλωβίστηκαν χτες στις στοές του χρυσωρυχείου Ελ Κόμαλ της εταιρείας «Hemco» στην πόλη Μπονάνσα της βόρειας Νικαράγουας κατέβαλλαν σωστικά συνεργεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψυχρές οι ρίζες ορισμένων υπερηφαιστειακών εκρήξεων (2019-01-26 00:00:00.0)
Δεκάδες νεκροί από τσουνάμι και ηφαιστειακές εκρήξεις (2010-10-28 00:00:00.0)
Δεκάδες νεκροί από τσουνάμι και ηφαιστειακές εκρήξεις (2010-10-27 00:00:00.0)
Νέος σεισμός στην Ινδονησία (2006-07-20 00:00:00.0)
Νέο τσουνάμι με δεκάδες νεκρούς (2006-07-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ