Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Κινητοποίηση για τη λειψυδρία

Η έλλειψη νερού και κυβερνητικού ενδιαφέροντος βγάζει τους αγρότες του Κωπαϊδικού κάμπου στους δρόμους του αγώνα

Την Εθνική οδό Θηβών - Λιβαδειάς απέκλεισαν χτες το πρωί συμβολικά στην Αλίαρτο αγρότες της Βοιωτίας, απαιτώντας να έρθει νερό στα χωράφια του Κωπαϊδικού κάμπου, από την Υλίκη. Τα χωράφια στον Κωπαϊδικό κάμπο στεγνώνουν λόγω της λειψυδρίας, αλλά ο Οργανισμός Κωπαΐδας δεν έβαλε ακόμα σε λειτουργία την πλωτή αντλία που θα φέρει νερό στα αρδευτικά δίκτυα από την Υλίκη. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση στους αγρότες που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καίγονται από τη λειψυδρία. Πέρσι τέτοια εποχή είχε ήδη ξεκινήσει η άντληση από την Υλίκη, αλλά φέτος δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Κι αυτό, όπως αναφέρανε αγρότες που βγήκαν χτες στο δρόμο, συμβαίνει γιατί η ΔΕΗ δε δίνει ρεύμα επειδή ο Οργανισμός Κωπαΐδας φέρεται να της χρωστάει 80 εκατ. δραχμές. Ομως, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει καταβάλει το σχετικό τίμημα στον Οργανισμό Κωπαΐδας.

Στη χτεσινή κινητοποίηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Βοιωτίας και με τη δεδηλωμένη συμπαράσταση μαζικών φορέων του νομού, εκατοντάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν στην Αλίαρτο και με τα σώματά τους απέκλεισαν την Εθνική οδό Θήβας - Λιβαδειάς για μια ώρα (10.15 πμ - 11.15 πμ). Σήμερα επίσης θα γίνει νέα συγκέντρωση στην Αλίαρτο στις 9 πμ και οι συγκεντρωμένοι αγρότες θα αποφασίσουν επιτόπου για το πόση ώρα θα αποκλείσουν το δρόμο και πώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, στην περίπτωση που οι αρμόδιοι δε δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις.

Παρεμπιπτόντως πρέπει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, είχε ανακοινώσει στα υποτιθέμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ότι θα δοθεί και δεύτερη αντλία για την άρδευση του Κωπαϊδικού κάμπου. Μέχρι τώρα πάντως φαίνεται ότι δε λειτουργεί ούτε η υπάρχουσα αντλία και η δεύτερη αντλία που υποσχέθηκε ο υπουργός Γεωργίας δεν έχει φανεί ακόμα. Αλλά κι αν τελικά τελικά φανεί, τα υπάρχοντα κανάλια μεταφοράς νερού από την Υλίκη στον Κωπαϊδικό κάμπο, δεν αρκούν για μεταφέρουν το νερό δύο αντλιών, με βάση τα όσα ανέφεραν χτες αγρότες από χωριά της Βοιωτίας. Και όπως οι ίδιοι οι αγρότες σχολίαζαν, η όλη πρακτική της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη και των βουλευτών της περιοχής, αποτελεί προκλητική κοροϊδία σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ