Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΘ
Οι βιομήχανοι αποφασίζουν η κυβέρνηση εκτελεί

Διαστάσεις πρωτοφανούς σκανδάλου προσλαμβάνει η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει πλήρως τις προτάσεις των βιομηχάνων πριν ακόμα συμπληρωθεί 24ωρο!

Διαστάσεις πρωτοφανούς σκανδάλου προσλαμβάνει η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, καθώς δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να υιοθετήσει πλήρως το σενάριο που πρότεινε την προηγούμενη μέρα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου την Τρίτη ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, «με την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο με δημόσια εγγραφή». Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, η κυβέρνηση έσπευσε, χτες, να κάνει πλήρως δεκτές τις θέσεις του ΣΒΒΕ. Ετσι, μετά από σύσκεψη που είχαν το πρωί οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Γ. Πασχαλίδης με τη συμμετοχή του προέδρου της «HELEXPO - Ελληνικές Εκθέσεις» Β. Κουρτέση, αποφασίστηκε «... ότι θα προωθηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και σε ποσοστό της τάξης του 25%, η εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑΑ, με παράλληλη διασφάλιση της συνέχισης της εκθεσιακής δραστηριότητάς της στην Αθήνα!». Η κυβέρνηση υιοθετεί επίσης και την άλλη θέση του ΣΒΒΕ για μετατροπή της ιδιωτικής ΔΕΘ σε εκθεσιακό κέντρο της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα της Βαλκανικής, με μια λογική βέβαια καθαρά κερδοσκοπική.

Η πρόταση των βιομηχάνων

Η εμμονή του ΣΒΒΕ στη λύση της ιδιωτικοποίησης συμπεριλαμβάνεται σε πρότασή του, που δημοσιοποίησε χτες, «για το μέλλον των HELEXPO και ΔΕΘ». Ο ΣΒΒΕ θεωρεί τη μέθοδο της ιδιωτικοποίησης σαν μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, που ο Σύνδεσμος εκπόνησε για τη Β. Ελλάδα και το οποίο θέλει τη ΔΕΘ ως διεθνή, βαλκανικό εκθεσιακό οργανισμό και τη Θεσσαλονίκη σαν την εκθεσιούπολη της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης.

Η πρόταση υποστηρίζει ότι οι φορείς και οι Οργανισμοί ΤΑ της Β. Ελλάδας να δικαιούνται να συμμετέχουν με ιδιωτική τοποθέτηση στην αύξηση του κεφαλαίου στην τιμή εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο (ΧΑΑ). Να καθιερωθεί δε θεσμικά ότι οι φορείς της Β. Ελλάδας καθώς και η Νομαρχία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν στο ΔΣ της HELEXPO και θα ορίζουν το management.

To management που θα προκύψει από τις διεργασίες ιδιωτικοποίησης να επιδιώξει άμεσα τη συνεργασία της HELEXPO με έναν ή περισσότερους «στρατηγικούς εταίρους, αξιόπιστους διεθνείς εκθεσιακούς φορείς» και να ανατεθεί στη ΔΕΘ η κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου στην Αθήνα...

Η πρόταση αυτή του ΣΒΒΕ κινείται στα πλαίσια της κυβερνητικής λογικής της ιδιωτικοποίησης και δεν προσθέτει κάτι το νέο ή το ξεχωριστό από τις διάφορες προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα. Ακόμα και η συμμετοχή της Νομαρχίας και του Δήμου στο ΔΣ δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλωστε η συμμετοχή των θεσμικών αυτών οργανισμών Αυτοδιοίκησης στη διοίκηση της ΔΕΘ δεν μπορεί να αλλάξει σε τίποτα τα πράγματα, αφού αφορά σε διοίκηση μιας ιδιωτικοποιημένης επιχείρησης, που θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μακριά από τις αρχικούς σκοπούς του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόμβος» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη(2018-09-06 00:00:00.0)
Τη θέλουν ένα καθαρά εμπορικό πανηγύρι(2004-09-07 00:00:00.0)
Αρνούνται τις μετατάξεις(2002-05-25 00:00:00.0)
Οι... διαμεσολαβητές(2001-06-02 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι λένε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση(2001-05-25 00:00:00.0)
Ξεπούλημα με δήθεν προϋποθέσεις...(1998-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ