Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
«Τελεσίγραφα» και από τις δύο πλευρές

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών θέτουν συνολικά θέμα απειλής των «μεταρρυθμίσεων» και του «ειδικού καθεστώτος» που συμφωνήθηκε το 1997

Προχτές το βράδυ, διαδηλωτές «έκλεισαν» κεντρικούς κόμβους της πόλης
Προχτές το βράδυ, διαδηλωτές «έκλεισαν» κεντρικούς κόμβους της πόλης
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υψώνονται οι τόνοι στο Χονγκ Κονγκ, όπου χτες δόθηκαν «τελεσίγραφα» και από τις δυο πλευρές. Σε μεν επίσημη ανακοίνωση του Πεκίνου τονιζόταν ότι «η κυβέρνηση και η αστυνομία καλούν αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Γενικό Αρχηγείο της Αστυνομίας, την CGO (η έδρα της κυβέρνησης) και την CEO (τα γραφεία του επικεφαλής της κυβέρνησης) να μην εμποδίζουν πλέον την πρόσβαση στα κτίρια αυτά και να διαλυθούν ειρηνικά το συντομότερο δυνατόν». Οι δε εκπρόσωποι οργανώσεων, όπως η «Occupy Central» (όπου φέρονται ως ηγέτες διάφοροι ακαδημαϊκοί), δήλωναν ότι θα προχωρούσαν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων αν ο τοπικός κυβερνήτης δεν υπέβαλλε την παραίτησή του.

Πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ότι όλη την προχτεσινή νύχτα οι διαδηλωτές είχαν «μπλοκάρει» κεντρικούς κόμβους της πόλης, ενώ χτες γύρω στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα) προκλήθηκε ένταση όταν - σύμφωνα με ανταποκριτές - διαδηλωτές είδαν να ξεφορτώνονται κιβώτια που έλεγαν ότι περιέχουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Η κινεζική κυβέρνηση μένει σταθερή στις ανακοινώσεις για τον τρόπο εκλογής των τοπικών αρχών, ενώ οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι συνολικά απειλούνται η συμφωνία του 1997 (όταν η Βρετανία «επέστρεψε» το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα) για «πολιτικές μεταρρυθμίσεις» και το «ειδικό καθεστώς» που παραχώρησε το Πεκίνο στην περιοχή. Πάντως, χτες, έγινε γνωστό ότι ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Λέουνγκ Τσουν Γινγκ, είχε προγραμματίσει μέσω εκπροσώπου του συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών.

Νέα παρέμβαση Ουάσιγκτον

Με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, στις ΗΠΑ (στο πλαίσιο προετοιμασίας συνάντησης χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού που θα γίνει το Νοέμβρη στην Κίνα), ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, «εξέφρασαν την ελπίδα τους πως οι διαφορές μεταξύ των αρχών του Χονγκ Κονγκ και των διαδηλωτών θα επιλυθούν ειρηνικά», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το ανοικτό σύστημα που είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα και την ευημερία στο Χονγκ Κονγκ και τις προσδοκίες του λαού», συμπληρώνει. Από τη μεριά του, ο Γι υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί «εσωτερική υπόθεση της Κίνας».

Παρέμβαση έκανε και ο Βρετανός πρώην κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κρις Πάτεν, λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε το διάλογο να αντικαθιστά τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού». Πρακτορεία μετέδιδαν ότι κινητοποιήσεις στήριξης των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ έγιναν σε χώρες όπως ΗΠΑ, Βρετανία κ.ά.

«Ενα κράτος - δύο συστήματα»

Οπως και να 'χει, το ίδιο το πλαίσιο με το οποίο το Χονγκ Κονγκ εντάχθηκε στη ΛΔ της Κίνας πριν από 14 χρόνια εξασφάλισε πεδίο πρόσφορο για τη δράση των πολυεθνικών, άρα και τους ανταγωνισμούς τους. Η ίδια η αρχή «ένα κράτος - δύο συστήματα» (που το Πεκίνο υπερασπίζεται θερμά) ήταν χαρακτηριστική του δρόμου που και έτσι άνοιγε για την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ στέκονται συστηματικά στις «αδιανόητες συνέπειες» που θα έχουν για την οικονομία του Χονγκ Κονγκ η συνέχιση των διαδηλώσεων και η απειλή της «κοινωνικής σταθερότητας», με το βλέμμα στραμμένο στο δείκτη των χρηματιστηρίων που άρχισε να σημειώνει πτώση, στα καταστήματα που κατέβασαν ρολά αλλά και στις εταιρείες που αναστέλλουν (προσωρινά) δραστηριότητές τους. Ρεπορτάζ ασιατικών και διεθνών ΜΜΕ σημειώνουν ότι «η κοινωνία του Χονγκ Κονγκ» είναι διχασμένη, εννοώντας καταρχήν τους επιχειρηματίες, ένα μέρος των οποίων στηρίζει το Πεκίνο φοβούμενο ότι κάθε «αστάθεια» θα πλήξει τις μπίζνες τους. Πάντως, στις 22 Σεπτέμβρη εκπρόσωποι βιομηχανικών και επιχειρηματικών κύκλων συναντήθηκαν στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Το «ειδικό καθεστώς» του Χονγκ Κονγκ αφορά καταρχήν τα προνόμια δράσης των πολυεθνικών σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου κινεζικά κεφάλαια έχουν δυναμώσει σημαντικά και οι κόντρες των μονοπωλίων αναζωπυρώνονται διαρκώς με νέα δεδομένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αντικυβερνητικοί ζητούν «αλληλεγγύη» (2020-07-07 00:00:00.0)
Συνέχεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων (2019-11-19 00:00:00.0)
Η αστυνομία λέει ότι απειλείται «η ασφάλεια του πληθυσμού» (2019-09-03 00:00:00.0)
Η Κίνα απαγόρευσε ελλιμενισμό σε αμερικανικά πολεμικά πλοία (2019-08-15 00:00:00.0)
Μαζικές συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ (2014-07-03 00:00:00.0)
Εκδρομή στην Κίνα (1997-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ