Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν (τουλάχιστον) και ένας τραυματίστηκε σε χτεσινή έκρηξη σε παράνομο εργοστάσιο κατασκευής πυροτεχνημάτων στη νότια Κίνα. Πριν από δέκα μέρες, 13 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί μετά από έκρηξη επίσης σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην κεντρική επαρχία Χουνάν.

ΤΟΚΙΟ.-- Τέσσερις νεκροί και αγνοούμενοι ήταν ο προσωρινός απολογισμός που είχε αφήσει στο πέρασμά του ο τυφώνας «Φανφόν», που κατευθυνόταν στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Πάνω από δέκα ήταν οι τραυματίες. Οι ισχυροί άνεμοι διέκοψαν ακόμα μια φορά και τις έρευνες στην κορυφή του όρους Οντάκε, όπου μετά την έκρηξη στις 27 Σεπτέμβρη είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 51 άτομα. Προβλήματα υπήρξαν και στην οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία, αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά. 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρύνουν τα σπίτια τους μόνο στη νομαρχία Σιζουόκα.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Σε νέα φάση ανακοινώθηκε χτες ότι μπήκε η έρευνα για την πτήση MH370 των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που λένε ότι αγνοείται από τις 8/3/2014. Ειδικά σκάφη επρόκειτο να φτάσουν για να ερευνήσουν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό θαλάσσιες χαράδρες και κορυφές 6.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα πλοία έχουν μισθώσει από κοινού Μαλαισία και Αυστραλία. Καθεμιά από τις δύο χώρες συμβάλλει με 60 εκατ. στην προσπάθεια. Κάθε πλοίο έχει περίπου 30 μέλη πληρώματος που επιχειρούν σε 12ωρες βάρδιες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δεκαοκτώ χρυσοθήρες έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε ένα παράνομο μεταλλείο στην Ινδονησία, σύμφωνα με τις αρχές. Το δυστύχημα σημειώθηκε στη νήσο Βόρνεο (κεντρική Ινδονησία), σε μια ορεινή περιοχή στην οποία αφθονούν τα παράνομα χρυσωρυχεία, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας 17χρονος χρυσωρύχος και δύο γυναίκες. Από τα 250 εκατ. κατοίκους της χώρας, σχεδόν οι μισοί υπολογίζεται ότι ζουν με λιγότερα από δυο δολάρια τη μέρα, πασχίζοντας να βρουν κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Σ' αυτό το πλαίσιο, η δραστηριότητα στα παράνομα χρυσωρυχεία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΤ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι (ανάμεσά τους ένα παιδί και μια γυναίκα) σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σιιτικής γειτονιάς στην επαρχία Μπαλουτσιστάν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η επίθεση σημειώθηκε σε παζάρι την ώρα που ο κόσμος έκανε τις αγορές του με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ.

ΣΕΟΥΛ.-- Ξεκίνησε χτες στη Σεούλ της Ν. Κορέας η διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, μερικές μέρες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), που διαπιστώνει ότι ο αριθμός των άγριων ζώων που ζουν στη Γη έχει υποδιπλασιαστεί μεταξύ 1970 και 2010.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Αγγλοαμερικανός Τζον Ο' Κιφ, και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι Μπριτ και Εντβαρντ Μόζερ τιμήθηκαν χτες από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την εργασία τους επί της λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι τρεις επιστήμονες βραβεύονται για τις ανακαλύψεις τους σχετικά «με τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα καταρτίζουν ένα σύστημα χαρτογράφησης του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε εντός ενός πολύπλοκου περιβάλλοντος», ένα είδος συστήματος εσωτερικού GPS.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ουγκαντέζος 30χρονος ακτινολόγος σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα, πέθανε χτες από τον ιό «Μάρμπουκ», που προκαλεί (όπως και ο «Εμπολα») αιμορραγικό πυρετό, θέτοντας σε άμεση κινητοποίηση τις τοπικές υγειονομικές αρχές που επέβαλαν καθεστώς υγειονομικής απομόνωσης σε 80 άτομα που ήρθαν έρθει σε επαφή με το θύμα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ιρανικές αρχές απελευθέρωσαν την Ιρανή δημοσιογράφο Γεγκάνεχ Σαλεχί που κρατείτο από τον Ιούλη μαζί με τον σύζυγό της, Τζέισον Ρεζαϊάν, που είναι επικεφαλής του γραφείου της Washington Post στο Ιράν. Το ζευγάρι συνελήφθη τον περασμένο Ιούλη στο σπίτι τους στην Τεχεράνη, για υπόθεση που αφορούσε την ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Στο μεταξύ, η 25χρονη Ιρανοβρετανή, Γκοντσέχ Γαναμί, που συνελήφθη στην Τεχεράνη, επειδή θέλησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ ανδρών, ξεκίνησε χτες απεργία πείνας, αφού παραμένει σε κράτηση επί 100 ημέρες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρονικών «Χιούλετ Πάκαρντ» («Hewlett-Packard») ανακοίνωσε χτες ότι η επιχείρηση διχοτομείται σε δύο ξεχωριστές εταιρείες, εκ των οποίων η μία θα επικεντρωθεί στην παραγωγή προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών και η άλλη στην αποθήκευση δεδομένων και στην παραγωγή ηλεκτρονικού λογισμικού. Η εξέλιξη έρχεται μετά από απολύσεις περίπου 34.000 εργαζομένων τα τελευταία λίγα χρόνια.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Δικαστήριο των Σκοπίων επέβαλε, χτες, συνολικά 73 χρόνια φυλάκιση σε 18 κατηγορούμενους για υποθέσεις κατασκοπείας και για εκβιασμούς. Βασικός κατηγορούμενος ήταν ο Μάριαν Εφρέμοφ, πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, που κρίθηκε ένοχος για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο 26χρόνος Ιλιάς Μπουγκαλάμπ, δικάστηκε χτες ερήμην στην Αμβέρσα, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην οργάνωση «Sharia4Belgium». Οι βελγικές αρχές τον θεωρούν ύποπτο για συμμετοχή σε σαμποτάζ που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο βελγικό πυρηνικό εργοστάσιο Doel, όπου δούλευε ως τεχνικός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκθεση θεωρεί παράνομη την εκτέλεση Σολεϊμανί (2020-07-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2017-06-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-07-04 00:00:00.0)
Απόπειρα κατά του Αχμαντινετζάντ; (2010-08-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-01-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ