Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιασε τόπο ο κόπος

Εκδηλη η ικανοποίηση για τη σωτηρία του Αρχείου του ΚΚΕ

Ηταν μια ξεχωριστή βραδιά, όπως ξεχωριστό ήταν το θέμα της: 20 χρόνια από το χτύπημα του κτιρίου της ΚΕ του ΚΚΕ από την πλημμύρα. Εδώ, στον ίδιο χώρο, λίγο γερασμένοι οι παλιότεροι, με ένα φορτίο απορίες οι νεότεροι, συναντήθηκαν οι γενιές του ΚΚΕ, μα και αρκετοί άλλοι που στάθηκαν δίπλα στο Κόμμα στα δύσκολα, για έναν απολογισμό αυτής της εικοσάχρονης πορείας στη διάρκεια της οποίας έγινε τελικά δυνατό να διασωθεί το Αρχείο του ΚΚΕ, συνώνυμο της Ιστορίας της ταξικής πάλης στη χώρας μας στον αιώνα που πέρασε. Μια εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, για να τιμήσει τους χιλιάδες που έβαλαν πλάτη σ' αυτήν την τιτάνια προσπάθεια. Η αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και το φουαγιέ, δεν μπόρεσαν να χωρέσουν όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και με τον τρόπο τους ήρθαν και για να τιμήσουν οι ίδιοι το ΚΚΕ.

Οσοι μπορούσαν να θυμηθούν εκείνες τις μέρες διαπίστωναν μια επανάληψη σε άλλο χρόνο της προσέλευσης εκείνων των ημερών. Μια ομάδα συνταξιούχων σήμερα οικοδόμων ήρθε ακριβώς όπως τότε, όλοι μαζί ομάδα έτοιμη να αναλάβει ό,τι το καθήκον της στιγμής επέβαλλε. Με την ίδια ακριβώς σύνθεση διακρίναμε ότι ήρθε και η ομάδα των ηλεκτρολόγων. Αυτήν τη φορά φορούσαν τα καλά τους. Σε ομάδες ήρθαν και οι σύντροφοι από τις συνοικίες. Περιδιάβηκαν την έκθεση ντοκουμέντων, ορισμένοι αναγνώρισαν εκείνο το μικρό χαρτάκι που οι ίδιοι είχαν διασώσει, άλλοι θαύμαζαν υλικά που δεν είχαν ξαναδεί. Από κοντά μια σειρά ειδικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες που συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του σ' αυτήν την υπόθεση. Και σ' όλους έκδηλη μια ικανοποίηση ότι ο κόπος έπιασε τόπο.


Η ίδια η έκθεση ντοκουμέντων ξυπνούσε μνήμες μιας εικοσαετίας - από τη νύχτα της πλημμύρας, μπλεγμένες με στιγμές μιας κοντά εκατόχρονης πορείας του ΚΚΕ. Στα φωτογραφικά πάνελ ένα γύρο στην αίθουσα όλη η πορεία από κείνο το βράδυ ως τα σήμερα. Εικόνες από τη διάσωση του Αρχείου, το στέγνωμα, την επεξεργασία, την ψηφιοποίηση. Παράλληλα, πίνακες ζωγραφικής που επίσης διασώθηκαν και συντηρήθηκαν. Κι ανάμεσα σ' όλα αυτά, σε ειδικές προθήκες ντοκουμέντα - το καθένα μια ιστορία: κλήσεις στην Ασφάλεια «διά υπόθεσίν σας», γράμματα εξορίστων, διαταγές του ΕΛΑΣ ραδιοτηλεγραφήματα από τη μεγάλη μάχη του Γράμμου, τυπογραφικό υλικό από τον «Ριζοσπάστη» των χρόνων της παρανομίας, «Ριζοσπάστες» που στο «μάρμαρο» πάνω επενέβαινε η λογοκρισία και αφαιρούσε ολόκληρα άρθρα του. Εκπομπές του ραδιοσταθμού με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, υλικά του τμήματος διαφώτισης της ΚΟΑ, ο ασύρματος, οι εφημερίδες των εξορίστων, βιβλια, μπροσούρες όπως το «εγχειρίδιον του εργάτου» (1925) ή «οδηγίες για την αντιαρματική άμυνα στο Βίτσι». Η συγκίνηση απερίγραπτη, τα πηγαδάκια χωρίς τελειωμό και η περηφάνια έκδηλη. Το 'πε το Κόμμα κι έγινε: «Θα τα φτιάξουμε όλα απ' την αρχή»... Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις που έκαναν στο μαγνητόφωνο του «Ριζοσπάστη» ορισμένοι από τους παριστάμενους στην εκδήλωση.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ