Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014
Με πλεονάσματα η αντιλαϊκή πολιτική

Στα 2,5 δισ. ευρώ το ματωμένο «πρωτογενές πλεόνασμα» στο πρώτο 9μηνο του 2014

Με βασικούς πυλώνες τη σύνθλιψη των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών καθώς και την ενίσχυση της αντιλαϊκής φοροληστείας, συνεχίζεται η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο 9μηνο του 2014, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» διαμορφώνονται σε 2,5 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018). Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί το αντιλαϊκό «ατού» της συγκυβέρνησης στα παζάρια της με την τρόικα, που αναμένεται να συνεχιστούν από τις αρχές του επόμενου μήνα, στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι τα «προσωρινά στοιχεία» δεν αποδίδουν την εικόνα σε ό,τι αφορά τις πηγές άντλησης των φόρων (μισθωτοί, επιχειρήσεις κ.ά.), ούτε και σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες ανά κατηγορία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη):

-- Το σύνολο των δαπανών (κρατικός προϋπολογισμός) υποχώρησε στα 39,6 δισ. ευρώ, από 41,4 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 30,4 δισ. ευρώ (από 32,3 δισ.), με νέα μείωση ύψους 1,9 δισ. ευρώ ή 5,9%. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 4,8 δισ. ευρώ (από 5,3 δισ. πέρυσι).

-- Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού φτάνουν στα 37,3 δισ. (από 38,7 δισ.).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με τις αποδοχές του Δεκέμβρη θα ξεκινήσει η καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών στους ενστόλους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ (δηλαδή στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2012). Τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε 36 μηνιαίες δόσεις, μέχρι και το Δεκέμβρη του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ