Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδείες και παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Με διαρκείς περιοδείες στις πληγείσες περιοχές του Περιστερίου, του Ιλίου και στο Μενίδι, κλιμάκια του ΚΚΕ ενημερώνουν για τις θέσεις του Κόμματος για το θέμα, ενώ παρεμβάσεις για το θέμα των πλημμυρών κάνουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στα δημοτικά συμβούλια. Ηδη, με παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού έγινε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ τόνισαν ότι δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Αθήνα πλήττεται για μία ακόμη φορά από καταστροφές. Είναι αποτέλεσμα ταξικών επιλογών των κυβερνήσεων διαχρονικά. Μεγάλες ευθύνες έχουν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, όπως και η διοίκηση Σαράντη, που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική που προτάσσει τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και έργα βιτρίνας, την ίδια στιγμή που υπάρχει ζωτική ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα.

Πρόσθεσαν ότι άμεσα πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο πραγματικό ύψος των ζημιών, να παρθούν μέτρα ανακούφισης από χρέη και δημοτικά τέλη και να υπάρξει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αθήνα.

Η δημοτική αρχή επέρριψε τις ευθύνες γενικώς και αορίστως στην «κεντρική εξουσία» και η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε στην υπεράσπιση της διοίκησης της Περιφέρειας.

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όπου στο κείμενο τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «οι καταστροφικές πλημμύρες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα "ακραία καιρικά φαινόμενα". Το πρόβλημα της έλλειψης επαρκών και κατάλληλων υποδομών είναι μεγάλο», ως αποτέλεσμα «της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως και της σημερινής συγκυβέρνησης, καθώς και των αρχών της Τοπικής Διοίκησης». Επισημαίνουν, μάλιστα, πως «έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας ή αντισεισμικής θωράκισης, δεν είναι "επιλέξιμα" για χρηματοδότηση από τα Ταμεία της ΕΕ». Ετσι, ζητά από την Επιτροπή να πάρει μέτρα για την άμεση ανακούφιση και την αποζημίωση των πλημμυροπαθών και ρωτά αν «έχουν χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Ταμεία της ΕΕ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής και, αν ναι, ποια και σε τι στάδιο βρίσκεται η εκτέλεσή τους».

Παράλληλα, στην ελληνική Βουλή, το ΚΚΕ με τη μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα μεταξύ άλλων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα χρεών προς Εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς πρασαυξήσεις και τόκους, διακοπή όλων των διαδικασιών κατάσχεσης, απαλλαγή πληγέντων από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ με επιστροφή όσων δόσεων έχουν καταβληθεί, επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών με άμεσα έργα και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ