Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
«Συμπληρωματικοί» προϋπολογισμοί από Ιταλία, Γαλλία...

Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, στην κατεύθυνση μείωσης των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων» τους, ανακοινώθηκαν από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας, στο πλαίσιο συμβιβασμού με την Κομισιόν και των υποδείξεών της, ώστε να πάρουν παράταση στο να πιάσουν το δείκτη του 3% στο έλλειμμα. Πρόκειται για τις διαδικασίες της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, οι προϋπολογισμοί των οποίων περνούν από τον έλεγχο της Κομισιόν και με κριτήρια όπως τη διαμόρφωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Το ζήτημα αυτό αποτελούσε πεδίο αντιπαράθεσης και σειράς προειδοποιήσεων για απόρριψη των προσχεδίων προϋπολογισμού που είχαν υποβάλει οι δύο κυβερνήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση Ρέντσι, της Ιταλίας, κοινοποίησε στην Κομισιόν την απόφασή της για τη λήψη πρόσθετων «δημοσιονομικών μέτρων», ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογη ρότα κινήθηκε και η κυβέρνηση Ολάντ στη Γαλλία με μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση φοροελαφρύνσεων ύψους 3,3 δισ. που είχαν ανακοινωθεί για τους μισθωτούς, τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ακόμη 500 εκατ.) καθώς και μέτρα για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», από τα οποία αναμένει αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 730 εκατ. ευρώ. Σε αντίστοιχη ρότα (μείωση κρατικών δαπανών, αυξήσεις φόρων) προχώρησε και η γαλλική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Γαλλία παρουσιάζει τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που επιτρέπουν να παραμείνει εντός των ορίων». Για το εάν και κατά πόσο τα συμπληρωματικά μέτρα ανταποκρίνονται στις αντιλαϊκές προδιαγραφές θα αποφανθεί η Κομισιόν το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο του ελέγχου όλων των κρατικών προϋπολογισμών. «Δεν προδικάζουμε το τελικό αποτέλεσμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος αρμόδιος επίτροπος, Γ. Κατάινεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτίμηση της Κομισιόν θα βασιστεί στις νέες «φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις», παίρνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές προοπτικές, την εκτίμηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τους κινδύνους.

Διαπάλη για τη συμβολή στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η διαπάλη έχει συνέχεια με το ύψος των εθνικών συνδρομών στον «κοινό» προϋπολογισμό της ΕΕ. Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει κατά καιρούς τις οικονομικές συνεισφορές κάθε χώρας - μέλους με βάση το ΑΕΠ, με κάποιες χώρες να λαμβάνουν επιστροφές χρημάτων και άλλες να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, αρνείται να καταβάλει η Βρετανία επιπλέον ποσά, ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, απειλεί τη Βρετανία και τυχόν άλλους μιμητές της και με καταβολή προστίμων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μέχρι την 1η του Δεκέμβρη. Μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ, επιπλέον ποσά καλούνται να συνεισφέρουν και η Ολλανδία (642,7 εκατ.), η Ιταλία (340,1 εκατ.), η Ελλάδα (89,4 εκατ.), η Κύπρος (42,4 εκατ.) κ.ά. Αντίθετα, σημαντικές επιστροφές προβλέπονται σε Γαλλία (1 δισ.), Γερμανία (779,2 εκατ.), Πολωνία (316,7 εκατ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ