Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεργασίες για το κυβερνητικό σχήμα εν μέσω προεδρολογίας

Το ενδεχόμενο ενός «μίνι ανασχηματισμού» με αφορμή την αναχώρηση Αβραμόπουλου για τις Βρυξέλλες θα είναι μεταξύ των θεμάτων της σημερινής σύσκεψης Σαμαρά - Βενιζέλου

Eurokinissi

Το ενδεχόμενο ενός «μίνι ανασχηματισμού» με αφορμή την αναχώρηση Αβραμόπουλου για τις Βρυξέλλες θα είναι μεταξύ των θεμάτων της σημερινής σύσκεψης Σαμαρά - Βενιζέλου
Τις επόμενες κινήσεις τους στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο εξετάζουν ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος. Στη σύσκεψή τους σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, πέρα από τα ζητήματα της «αξιολόγησης» και των παζαριών με ΕΕ - ΔΝΤ, αναμένεται να συζητήσουν για το διάδοχο του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Αμυνας (αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου στην ΕΕ από το Σάββατο), όπως και για το αν η αλλαγή αυτή θα συνοδευτεί και από ένα «μίνι ανασχηματισμό» προκειμένου να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση στελέχη που... απογοήτευσαν με τις επιδόσεις ή τις δηλώσεις τους το Μαξίμου.

Ο Δ. Αβραμόπουλος φέρεται να έχει υποδείξει εδώ και ένα μήνα τους πιθανούς διαδόχους του, αλλά είναι άγνωστο ακόμα τι έχει αποφασίσει ο Αντ. Σαμαράς. Σημειωτέον, με την παραίτηση του Δ. Αβραμόπουλου και από τη βουλευτική του ιδιότητα, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες, τη θέση του στη Βουλή καταλαμβάνει ο Θ. Πλεύρης. Ο Δ. Αβραμόπουλος πάντως θα παραμείνει αντιπρόεδρος της ΝΔ και, όπως διαμηνύει, το ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο τού επιτρέπει να επιστρέψει όποτε χρειαστεί στην Ελλάδα και να βοηθήσει σε εσωτερικό προεκλογικό αγώνα.

Μια τέτοια τοποθέτηση δεν είναι τυχαία, και έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλά στελέχη στη ΝΔ βλέπουν ως πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή την ερχόμενη άνοιξη.

Σημειωτέον, ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας σε σχετικές ερωτήσεις απαντά ότι «δεν ξέρει» αν θα εκλεγεί τελικά Πρόεδρος, εκφράζει την «ελπίδα» να εκλεγεί, και σε κάθε περίπτωση σημειώνει ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα θα έπρεπε να έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως αποτέλεσμα «συναίνεσης». Συναίνεση που προβάλλεται γενικότερα ως ζητούμενο από μια σειρά αστικών επιτελείων όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να προωθηθούν απρόσκοπτα και τάχιστα μια σειρά από αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Δ. Αβραμόπουλου στην ερώτηση αν ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να είναι απαραίτητα πολιτικό πρόσωπο: «Χρειάζεται πρόσωπο που να μπορεί να σταθεί σε αυτή τη θέση, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς», φέρεται να απαντά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αναζωπυρώνοντας σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να αναζητά υποψήφιο και από άλλα τμήματα του αστικού κόσμου, π.χ. γνωστό ή γνωστή επιχειρηματία.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, συναντήθηκε χτες με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, στον απόηχο φημών ότι ο δεύτερος δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οπως διέρρευσε, η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος προ ημερών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Καραμανλή και του εξέφρασε την επιθυμία να συζητήσουν από κοντά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ