Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Υπουργική συνάντηση δεκάδων χωρών σήμερα για το Αφγανιστάν

Με θέμα «τη συνεργασία για βιώσιμη ασφάλεια και ευημερία στην "καρδιά της Ασίας"»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η τέταρτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της «Διαδικασίας της Ισταμπούλ» πραγματοποιείται σήμερα στο Πεκίνο, με θέμα «Βαθαίνοντας τη συνεργασία για βιώσιμη ασφάλεια και ευημερία στην "καρδιά της Ασίας"».

Η «διαδικασία της Ισταμπούλ» είναι μια ετήσια συνάντηση που ξεκίνησαν το 2011 στην Κωνσταντινούπολη (Ισταμπούλ) οι Κίνα, Ρωσία, Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του Αφγανιστάν με τις γειτονικές και άλλες χώρες. Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμα διακρατική καπιταλιστική συνάντηση που επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη συγκεκριμένη χώρα που βρίσκεται σε κρίσιμη γεωπολιτική θέση.

Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι στη σημερινή συνάντηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από τα μέλη της «Διαδικασίας» (Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουζμπεκιστάν), 16 ακόμα χωρών (π.χ. οι ΗΠΑ συμμετέχουν ως μια από τις «υποστηρίκτριες χώρες» της «Διαδικασίας») αλλά και 12 ακόμα διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων.

Πάντως, το «αυξημένο» ενδιαφέρον του Πεκίνου για το Αφγανιστάν επιβεβαιώθηκε και στην επίσημη επίσκεψη του Αφγανού Προέδρου Ασράφ Γάνι στην Κίνα που ολοκληρώνεται σήμερα. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση μέχρι το 2017 θα «διαθέσει» ακόμα 327 εκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν. Ηδη, την τελευταία δεκαετία έχει δώσει 250 εκατομμύρια. Οι δύο πλευρές στάθηκαν ιδιαίτερα στη σημασία Κινέζοι επενδυτές να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν, ιεραρχώντας κλάδους όπως οι Κατασκευές και οι Μεταφορές. Ηδη, κινεζικά κεφάλαια δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως το Μέταλλο (εξορύξεις σημαντικών ορυκτών).

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς» ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι η Ουάσιγκτον «καλωσορίζει» τη νέα στάση της Κίνας απέναντι στο Αφγανιστάν. Ολοφάνερα, οι «κόντρες» και οι πιθανές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή - που κάθε πλευρά μελετά ετοιμάζοντας τις νέες της κινήσεις - ανοίγουν νέο «Ασκό του Αιόλου» για τους λαούς που ήδη μετρούν ανοικτές πληγές από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και τους καρπούς μιας ειρήνης όπου νόμος είναι οι ανάγκες των αδίστακτων μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ