Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για τους ενόπλους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στο Κομπανί

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, προκάλεσε η επιλογή της Τουρκίας να επιτρέψει προχτές το πέρασμα 50 ενόπλων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στο Κομπανί της βόρειας Συρίας με πρόσχημα την «ενίσχυση» των Κούρδων μαχητών της περιοχής.

Η πολιτική σύμβουλος του Προέδρου Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, μιλώντας χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» στη Δαμασκό, καταφέρθηκε εναντίον της Αγκυρας σημειώνοντας ότι «για πολλοστή φορά απέδειξε πως παίζει το ρόλο του δολοπλόκου (...) καθώς επέτρεψε σε ξένες δυνάμεις και τρομοκρατικά στοιχεία να εισέλθουν στη Συρία, γεγονός που συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση της συριακής εθνικής κυριαρχίας». Η ίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι επιχειρεί «να αυξήσει την επιρροή της» στην περιοχή και «να αναβιώσει το ρόλο που είχε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Η Σααμπάν πάντως δεν έκανε σαφή αναφορά και στους περίπου 200 Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ, που έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται στο Κομπανί μεταφέροντας στους Σύρους Κούρδους μαχητές του «ΥPG» βαρύ πυροβολικό και αντιαρματικά όπλα. Επιπλέον, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, πρότεινε την εφαρμογή «ζωνών εκεχειρίας» προκειμένου να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, προτείνοντας, για το σκοπό αυτό, το Χαλέπι. Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μιστούρα είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά «σχέδιο δράσης» με στόχο να επιχειρήσει «να επιλύσει» την «κρίση».

Καταγγελίες για «βομβαρδισμούς αμάχων» στο Ιντλίμπ

Το ίδιο 24ωρο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (OSDH) αναφέρουν πως ελικόπτερο της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας έριξε δύο βαρέλια με εκρηκτικά σε καταυλισμό προσφύγων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Το περίεργο είναι πως η επίθεση που αποδίδεται σε «ελικόπτερο της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας» βιντεοσκοπήθηκε τη στιγμή της πραγματοποίησής της και προβλήθηκε στο Ιντερνετ μέσω της ιστοσελίδας YouTube δίνοντας αμέσως αφορμή στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώσει πως «εάν επιβεβαιωθεί ότι το καθεστώς (Ασαντ) βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση, αυτό θα αποτελεί την πιο πρόσφατη πράξη βαρβαρότητας του καθεστώτος κατά του ίδιου του του λαού».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Ασαντ να επωφεληθεί από τις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», τονίζοντας ωστόσο πως οι ΗΠΑ «έχουν μακροπρόθεσμη στρατηγική»,στην οποία ο σημερινός Σύρος Πρόεδρος«δεν έχει κανένα ρόλο στο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ