Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί

Οι εκλογές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και το καθεστώς της Μαριούπολης «πυροδοτούν» το κλίμα

Καθώς στο Κίεβο συνεχίζεται το παζάρι ανάμεσα στα αστικά κόμματα που συνδέουν τα συμφέροντά τους με την ένταξη της Ουκρανίας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, δύο μόλις μέρες έχουν απομείνει για τις εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές) στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που πραγματοποιούνται στις 2 Νοέμβρη. Στις περιοχές αυτές πάντως συνεχίζονται τα τελευταία 24ωρα οι μάχες με σποραδικά πυρά και απώλειες τόσο από το στρατό όσο και από τους αμάχους.

Χτες συνεχίστηκαν οι συζητήσεις ανάμεσα στα 2 πρώτα κόμματα, το Μπλοκ Ποροσένκο, του νυν Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και το Κόμμα Λαϊκού Μετώπου, του προσωρινού πρωθυπουργού, Αρσένι Γιατσενιούκ, και του προέδρου της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, όπως επίσης και το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην Προέδρου Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο πρωθυπουργός του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, σημείωσε ότι οι πολιτοφυλακές θέλουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της Μαριούπολης, πόλης της επαρχίας στην Αζοφική Θάλασσα (με έντονο το ελληνικό στοιχείο), που σήμερα τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε συνομιλίες για τη Μαριούπολη. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει ειρηνικά, τότε εμείς θα χρησιμοποιήσουμε βία».

Είναι φανερό ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που είναι και ενδοαστική, ανάμεσα σε τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου με διαφορετικούς προσανατολισμούς, και ενδοϊμπεριαλιστική, ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, δεν πρόκειται να καταλαγιάσει και κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα στις εκλογές των δύο ανατολικών περιοχών, κάτι που απορρίπτουν η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Αυτό επιβεβαίωσε και η χτεσινή επικοινωνία του Προέδρου Ποροσένκο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, που πάντως ζήτησε να προχωρήσει η συμφωνία με τη Ρωσία για την Ενέργεια.

Προς συμφωνία για την Ενέργεια

Την ίδια ώρα χτες συνεχιζόταν η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού ανάμεσα στην Ουκρανία, στη Ρωσία και την ΕΕ με νέα τριμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, έχει επέλθει συμφωνία, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει και η ουκρανική πλευρά, ώστε η Ουκρανία να καταβάλει στη Ρωσία 378 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και 365 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Επίσης, να καταβληθούν άμεσα 1,45 δισ. δολάρια και επιπλέον 1,65 δισ. δολάρια ως το τέλος του έτους για το χρέος για παραδοθείσες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα από εδώ και μπρος η παράδοση ποσοτήτων φυσικού αερίου θα προπληρώνεται από την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ