Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Οξύνεται η ένταση

Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε μερική «υποχώρηση» αναγκάστηκε χτες βράδυ η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαιτίας έντονων αντιδράσεων και βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έπειτα από την απόφασή του να μπλοκάρει νωρίτερα την Πλατεία των Τζαμιών με πρόσχημα τη φερόμενη φονική απόπειρα Παλαιστινίου σε βάρος του αντιδραστικού φανατικού Εβραίου Γεχούντα Γκλικ. Μάλιστα, Ισραηλινοί αστυνομικοί σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο, που τον θεώρησαν «ύποπτο» για τη φονική απόπειρα σε βάρος του Γκλικ που έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για πρόσβαση πολιτών άνω των 50 ετών στην Πλατεία των Τζαμιών τέθηκε σε άμεση ισχύ.

Είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς που χαρακτήρισε το ισραηλινό μπλόκο της πλατείας και τη συνέχιση των προκλητικών επιθέσεων σε βάρος Παλαιστινίων «κήρυξη πολέμου στον παλαιστινιακό λαό, στους αγίους Μουσουλμανικούς τόπους, στο αραβικό και μουσουλμανικό έθνος» αλλά και «επικίνδυνη πράξη και ευθεία πρόκληση, αιτία έντασης και αστάθειας».

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, ζήτησε «αυτοσυγκράτηση», εξέφρασε «ανησυχία» για τις εξελίξεις και ζήτησε να ανοίξει «άμεσα για όλους τους Μουσουλμάνους» η Πλατεία των Τζαμιών στην Α. Ιερουσαλήμ. Επιπλέον καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του Γκλικ, που έχει διπλή - αμερικανική και ισραηλινή - υπηκοότητα.

Αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Σουηδία

Το βαρύ κλίμα στο Ισραήλ είχε ξεκινήσει από νωρίς, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης. Η εξέλιξη προκάλεσε την ανάκληση του Ισραηλινού πρέσβη στη Στοκχόλμη, Ισαάκ Μπάχμαν, για «διαβουλεύσεις», ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε «ενόχληση και εκνευρισμό για μια ανώφελη απόφαση που δεν συμβάλλει στο ενδεχόμενο επιστροφής στις διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ