Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί «παρασιτικού καπιταλισμού»

Εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο οργάνωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες «LILLY» (πολυεθνική) και η «ΒΙΑΝΕΞ» (ντόπια) με αφορμή την άφιξη στην Κίνα της πρώτης παρτίδας ενός ενέσιμου αντιβιοτικού, που παράγει η πρώτη στις εγκαταστάσεις της δεύτερης επιχείρησης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, είπε ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών -και κυρίως το αποτέλεσμα της εξαγωγής - αποτελούν απάντηση εκείνων που εξέλαβαν την κρίση ως πρόκληση για να δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. «Θα πρέπει», είπε ο υπουργός, «να ομολογήσουμε ότι το τελευταίο διάστημα, στα χρόνια προ της κρίσης, η χώρα μας αναπτύχτηκε μ' αυτό που έχει περιγραφεί ως "παρασιτικός καπιταλισμός". Δηλαδή μια στρεβλή σχέση ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». Και τώρα, που, κατά τον Μ. Βορίδη, έγινε η προσαρμογή, η «ελληνική φαρμακοβιομηχανία -ελληνικές και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα- ...ενώ υπέστη μία γρήγορη και συχνά βίαιη προσαρμογή, παρά ταύτα, αντεπεξήλθε σε αυτή την πρόκληση».

Πατώντας, βεβαίως, πάνω σε τσακισμένα μεροκάματα, καταβαραθρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, κατακρεουργημένες συντάξεις.

Πάντως «παρασιτικός» ή «προσαρμοσμένος καπιταλισμός» έφερε σε πέρας τη βασική λειτουργία του για τη φαρμακοβιομηχανία: Τα μεικτά κέρδη, σύμφωνα με την έκθεση (2013) του ΙΟΒΕ, ήταν τα εξής: Το 2009, 107 επιχειρήσεις είχαν 1,798 δισ. ευρώ. Το 2010, 102 επιχειρήσεις είχαν 1,398 δισ. ευρώ. Το 2011, 97 επιχειρήσεις είχαν 1,587 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ