Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

Τη νέα επίθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της τρόικας, της ΕΕ και των άλλων αστικών κυβερνήσεων ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση, στα εργασιακά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με μνημόνια διαρκείας σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, κατήγγειλε με παρέμβασή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε:

«Ελληνική κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν νέα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, παραπέρα μείωση των υπόλοιπων και των παροχών Υγείας με όχημα την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που βουλιάζουν, καθώς εργοδοσία και κράτος απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους σε όφελος της ιδιωτικής επαγγελματικής ασφάλισης σύμφωνα με την ευρωενωσιακή πολιτική.

Σχεδιάζουν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, λοκ-άουτ για την εργοδοσία, ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, για αντιμετώπιση αντιδράσεων στην κλιμάκωση της επίθεσης.

Η ΕΕ με μνημόνια διαρκείας παντού επιβάλλει γενικευμένη γραμμή φτώχειας, με ψίχουλα στους εξαθλιωμένους, μειώσεις μισθών με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εγγύηση συντάξεων στα 360 ευρώ.

Είναι αιτία πολέμου των εργαζομένων ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Να γιατί την 1η Νοέμβρη με το ΠAME στην Αθήνα του μνημονίου, στις 6 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες που δεν έχει μνημόνιο, εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους με κοινά αιτήματα:

  • Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Αυξήσεις μισθών - Κάτω οι αντιλαϊκοί φόροι.

Κι αυτά δεν μπορούν να γίνουν πράξη μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια στο τιμόνι της οικονομίας και της εξουσίας».

Συντονισμένη επίθεση

Η παρέμβαση αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς από διαφορετικές πλευρές εξαπολύεται μια συντονισμένη επίθεση και στοχοπροσηλωμένη, που καθημερινά κλιμακώνεται. Ετσι, ο ΣΕΒ στο τελευταίο του Γενικό Συμβούλιο επιμένει και απαιτεί νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών και γενικότερα στη συνδικαλιστική δράση. Ταυτόχρονα, αξιώνει θεμελίωση της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων με τη «θωράκιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας», οριστική κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας (ΟΜΕΔ), δηλαδή πλήρη κατοχύρωση της άρνησης των εργοδοτών, ακόμα και να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Και την ίδια στιγμή απαιτούν φθηνό εργατικό δυναμικό με την επέκταση της «μαθητείας» στις επιχειρήσεις του.

Παράλληλα, στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, διατυπώνει την αξίωση για προώθηση «νέων μεταρρυθμίσεων» και ειδικά την ανάπτυξη των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης του 2ου και 3ου πυλώνα. Η στρατηγική αυτή αναπτύχθηκε ενδελεχώς και στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, - που έγινε την περασμένη Τρίτη - το οποίο στην κυριολεξία εξαντλήθηκε στο πώς θα προωθηθούν στη χώρα μας τα Επαγγελματικά Ταμεία (2ος πυλώνας) και η ιδιωτική Ασφάλιση (3ος πυλώνας) και το ρόλο που πρέπει να αναλάβουν οι μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργό ρόλο ανέλαβε και ο διοικητής του δημόσιου - κατά τα άλλα - ΙΚΑ, ένθερμος θιασώτης των Επαγγελματικών Ταμείων, ο οποίος έριξε και την «ιδέα» για διασύνδεση των παροχών Υγείας με τον αριθμό των ενσήμων που έχει κάθε ασφαλισμένος.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, και ενώ η κυβέρνηση αναμένει τις αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα μέτρα που θα πάρει, γίνεται φανερό, πως οι εργαζόμενοι, όλοι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ