Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Νομοσχέδια για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων

Επικυρώθηκε χτες με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ η συμφωνία για τις αερομεταφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Καναδά. ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών». Το μοναδικό κόμμα που ψήφισε κατά στην αντιδραστική συμφωνία ήταν το ΚΚΕ.

Ο υφυπουργός υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μ. Παπαδόπουλος, περιγράφοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας σημείωσε ότι η Συμφωνία αυτή καταργεί τις διμερείς συμφωνίες που έβαζαν εμπόδιο στον ελεύθερο ανταγωνισμό». Για να γίνει πιο κατανοητός πρόσθεσε: «Με τη συμφωνία, αυτή δεν υπάρχουν περιορισμοί και η πρόσβαση στις αγορές των αεροπορικών μεταφορών είναι ελεύθερη. Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί στις διαδρομές, στις τιμές ή στον αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων μεταξύ Ευρώπης και Καναδά»! Μάλιστα αποφάνθηκε ότι αυτό θα έχει «οφέλη προς τους επιβάτες»!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος έκανε καθαρό ότι «καταψηφίζουμε τη συμφωνία, γιατί στον πυρήνα της, βρίσκεται η πολιτική της απελευθέρωσης συνολικότερα των μεταφορών και ειδικότερα των αερομεταφορών. Αυτή η πολιτική της απελευθέρωσης αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο των αερομεταφορών. Είναι φανερό ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον τομέα των αερομεταφορών και ο έλεγχός τους από μία χούφτα πολυεθνικές. Αυτό θα αποβεί, βεβαίως, σε βάρος των εργαζομένων στον τομέα των αερομεταφορών, αλλά και σε βάρος της ικανοποίησης των αναγκών για αερομεταφορές της λαϊκής οικογένειας και της εξυπηρέτησης των λεγόμενων άγονων γραμμών, δηλαδή αυτές που δεν είναι κερδοφόρες». Τόνισε ότι «δεν μπορεί να συνδέεται η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με το καπιταλιστικό κέρδος. Πρέπει να ξεμπερδεύουμε. Πρέπει να καταργηθεί αυτό, για να μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες». Ενώ σημείωσε ότι «άλλος ένας παράγοντας, για τον οποίο εμείς καταψηφίζουμε, είναι ότι μέσα απ' αυτή τη Συμφωνία απαγορεύονται οι όποιες διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη και στον Καναδά, που αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα εθελούσιας εκχώρησης δικαιωμάτων».

Πίσω από κάθε νομοθέτημα η κερδοφορία των μονοπωλίων

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες με την ψήφιση και κατά άρθρο η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις», το οποίο ενσωματώνει την Οδηγία της ΕΕ 2013/34 η οποία προβλέπει «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», για την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ. «Παρών» ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει κατά και επί της αρχής και κατά άρθρο καθώς οι διατάξεις του αφορούν «το πώς θα θωρακιστούν και θα ισχυροποιηθούν οι ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι».

Αναφερόμενος σε ορισμένα βασικά «συστατικά» του νομοσχεδίου σημείωσε ότι παρέχει «ευελιξία» στη «λογιστική αποτύπωση» των επιχειρηματικών ομίλων και διευκρίνισε: «Αυτή η ευελιξία αφορά τα ζητήματα σχετικά με τον καθορισμό της εύλογης αξίας, τον καθορισμό του μεγέθους των οντοτήτων, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, με κύριο κριτήριο το μέσο χρόνο απασχόλησης, το μέσο όρο ετήσιας απασχόλησης». Για παράδειγμα «μια σειρά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο σε κλάδους της οικονομίας με έντονα τα εποχιακά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα ξενοδοχεία, θα μπορούν να κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις - ενώ πρόκειται για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους- και να τυγχάνουν των όποιων ευεργετημάτων διαφόρων άλλων διατάξεων, όσον αφορά τη στήριξή τους, την ενίσχυσή τους ή τη συμμετοχή τους σε μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ στην ουσία αφορούν μονοπωλιακούς ομίλους. Η αντίστοιχη λογική αποπνέει και τον κλάδο των τροφίμων».

Οσον για τις τροπολογίες χαρακτήρισε πρόκληση την τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού, καθώς προβλέπει ότι στο εξής τα κριτήρια και τον έλεγχο των τουριστικών καταλυμάτων θα τα αναλάβει ο ΣΕΤΕ με ό, τι σημαίνει αυτό «για τα τουριστικά καταλύματα τα οποία είναι είτε μικρότερου μεγέθους είτε οικογενειακές επιχειρήσεις».

Σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσαν 17 βουλευτές της ΝΔ, με την οποία ζητούν να υπάρχει επιείκεια από τα δικαστήρια σχετικά με τα φορολογικά χρέη των αγροτών σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές ψήφισαν «με χέρια και με πόδια» «όλα τα νομοσχέδια σε βάρος των αγροτών γνωρίζοντας τις επιπτώσεις. Ο λαϊκισμός έχει και κάποιο όριο».

Την τροπολογία των 17 υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγ. Αποστόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ