Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Στο στόχαστρο και το ωράριο

Από κινητοποίηση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου ενάντια στην προσπάθεια για καταστρατήγηση του ωραρίου στις φαρμακαποθήκες, με τις πλάτες του Δήμου της Αθήνας
Από κινητοποίηση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου ενάντια στην προσπάθεια για καταστρατήγηση του ωραρίου στις φαρμακαποθήκες, με τις πλάτες του Δήμου της Αθήνας
Το «σπάσιμο» του ωραρίου 8ωρο - 5ήμερο (Δευτέρα έως Παρασκευή), όπως κατοχυρώνεται και στην κλαδική ΣΣΕ, αποτελούσε πάγια απαίτηση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. «Πάντοτε όταν διαπραγματευόμασταν για ΣΣΕ οι φαρμακοβιομήχανοι έθεταν το ζήτημα του ωραρίου, ως "παρωχημένου" όρου της σύμβασης». Αυτήν την περίοδο, με μπροστάρηδες τους ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών - έχοντας εξασφαλίσει και αποφάσεις δημάρχων - Αθήνας, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Φαλήρου - πάει να καθιερωθεί το Σάββατο σαν εργάσιμη μέρα, ενώ σήμερα θεωρείται αργία και πληρώνεται υπερωριακά. Αυτή η εξέλιξη, αν επικρατήσει στο χονδρεμπόριο, θα αγγίξει σίγουρα και τα εργοστάσια και όλες τις επιχειρήσεις φαρμάκου - καλλυντικού.

Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής: «Για παράδειγμα, η "ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ" έχει κάνει σε νεοπροσληφθέντες συμβάσεις για δουλειά Τρίτη - Σάββατο. Η Φαρμακαποθήκη "Παπανικολόπουλος" έχει καθιερώσει να δουλεύουν μια ώρα λιγότερη τις καθημερινές και να τις δουλεύουν το Σάββατο. Στη LION (ανήκει στον όμιλο Λέλου με φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα) έχουν καταρτίσει επιχειρησιακές συμβάσεις με Ενώσεις Προσώπων με μισθούς 586 ευρώ και κυλιόμενο ωράριο».

«Στην ουσία, αυτές οι συμβάσεις είναι εικονικές, γιατί ούτε οι εργαζόμενοι δεν ήξεραν ότι υπάρχουν. Είναι ενδεικτικό ότι με παρέμβαση του κλαδικού Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας έγινε γνωστό. Τις ανακαλύψαμε τυχαία στο Πρωτοδικείο, ψάχνοντας να δούμε τι συμβαίνει στον κλάδο! Στη LION υπέγραφε τη σύμβαση ο προϊστάμενος, ο διευθυντής, ο προσωπάρχης σαν μέλος της Ενωσης Προσώπων, σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων!», συμπληρώνει η Γιώτα Ταβουλάρη.

Αλλά και στα Φαρμακεία επικρατεί ασυδοσία, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση του ωραρίου: Ατομικές συμβάσεις με μισθούς ακόμη και 400 ευρώ, δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς να πληρώνονται, χωρίς ωράριο και υπερωρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ