Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Οι φαρμακαποθήκες

Από στοιχεία του ΙΟΒΕ για το 2012, σε δείγμα 55 ιδιωτικών φαρμακαποθηκών προκύπτει ότι οι 45 ήταν κερδοφόρες (14 με αύξηση κερδών, 29 με μείωση κερδών και 3 επιχειρήσεις από ζημιογόνες έγιναν κερδοφόρες) και οι 10 ήταν ζημιογόνες. Επίσης, σε δείγμα 21 συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών προκύπτει ότι οι 18 ήταν κερδοφόρες (4 με αύξηση κερδών και 14 με μείωση κερδών) και 3 ήταν ζημιογόνες, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν κερδοφόρες.

«Ο βαθμός συγκέντρωσης του κλάδου των φαρμακαποθηκών στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα υψηλός και η εμπειρία δείχνει πως και στην Ελλάδα μάλλον θα κυριαρχήσουν οι μεγάλες αλυσίδες στις φαρμακαποθήκες. Αλλωστε, προβλέψεις από οίκους όπως η Statbank, κάνουν λόγο για σημαντική μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων του χονδρεμπορίου φαρμάκου», επισημαίνει η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

«Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της εγκατάστασης ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στην ελληνική αγορά που, είτε θα προχωρήσουν στην εξαγορά επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, ή θα δημιουργήσουν συνθήκες που οι ντόπιοι επιχειρηματίες - εξαιτίας των μικρότερων επιχειρήσεων - δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Γι' αυτό επιχειρούν να "σπάσουν" το ωράριο, για να ανταποκριθούν στις συνθήκες μονοπώλησης που φαίνεται ότι θα ισχύσουν και στη χώρα μας», συμπληρώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ