Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Ομηροι και οι ασθενείς

Η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου είναι κίνδυνος για την υγεία, ακόμα και τη ζωή
Η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου είναι κίνδυνος για την υγεία, ακόμα και τη ζωή
Παράλληλα με τις γενικευμένες αναδιαρθρώσεις, οι επιχειρηματικοί όμιλοι προχωρούν σε εξαγορές, συμπράξεις και συμφωνίες που αφορούν την έρευνα, την εξέλιξη και διάθεση φαρμάκων. Ενα τεράστιο εμπόριο με αμύθητα κέρδη έχει στηθεί στις πλάτες των ασθενών, ανθρώπων που η ζωή τους κρέμεται από τη θεραπεία. Από τη μια η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι «θαυματουργή», από την άλλη οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι χρόνια πάσχοντες πληρώνουν όλο και πιο αδρά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα φάρμακα είναι άμεσης ανάγκης.

Για παράδειγμα, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία «Roche» προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας, κοινής εταιρείας με την «Inception Sciences Inc» και τη «Versant Ventures», για την ανάπτυξη θεραπειών σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ελβετικής επιχείρησης να διευρύνει περαιτέρω την τεχνογνωσία της, από το μέτωπο του καρκίνου, στην ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη σχιζοφρένεια, καθώς και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η ελβετική φαρμακευτική εξαγόρασε την αμερικανική «Seragon Pharmaceuticals» με στόχο εξειδικευμένα φάρμακα κατά του καρκίνου του μαστού, ενώ ανακοίνωσε την εξαγορά της «Genia Technologies Inc», μιας ιδιωτικής εταιρείας που αναπτύσσει μια πρωτοποριακή μέθοδο στη συσχέτιση συγκεκριμένων γονιδίων με συγκεκριμένες ασθένειες.

Την ίδια ώρα είναι σύνηθες το φαινόμενο η «Roche» - όπως και όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις - να σταματάει να προμηθεύει νοσοκομεία με αντικαρκινικά φάρμακα αν καθυστερήσει να πληρωθεί ή ορισμένες φορές αν δεν προπληρωθεί, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προχωρήσει σε 5.000 απολύσεις εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ