Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διεργασίες σε εσωτερικό και εξωτερικό

«Η Ρωσία κάνει τη δουλειά της, ωστόσο το γεγονός ότι το φυσικό αέριο μπορεί να παραδίδεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας δίνει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έλεγχο της βαλβίδας, που μέχρι πρόσφατα ήταν στα χέρια της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος τον οποίον οι Ευρωπαίοι πρέπει να θυμούνται και να είναι προσεκτικοί». Αυτά τόνισε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στο φόντο της «ανησυχίας» που προκάλεσε στη Λευκωσία η πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θυμίζουμε ότι ο Πούτιν την περασμένη βδομάδα είπε: «Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τη "Βόρεια" και την Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το "βόρειο" όσο και το "νότιο τμήμα" της νήσου, τόσο το τουρκικό όσο και το ελληνικό». Ενώ ακόμα τόνισε: «Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη "Βόρεια Κύπρο"».

Κυπριακά αστικά ΜΜΕ ερμήνευαν τις δηλώσεις ως «συγκυριακές». Πάντως, τα ίδια τα ενεργειακά σχέδια που Μόσχα - Αγκυρα προωθούν είναι χαρακτηριστικά των παζαριών.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων αλλά και ότι η ιταλο-κορεατική ENI-KOGAS θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Αμαθούσα».

Στο μεταξύ, την Κυριακή επέστρεψε στην Κύπρο ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, που υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην καρδιά σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Σήμερα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μετά θα κάνει δηλώσεις που θα αφορούν «πολλά θέματα», όπως είπε. Μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να αναστείλει μέχρι 30 Γενάρη την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων και το «πάγωμα» της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το ΔΝΤ δόθηκε νέα τροφή στις διεργασίες και στο εσωτερικό της χώρας. Μεταξύ άλλων υπάρχουν «σενάρια» για σχηματισμό κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής», κάτι για το οποίο φέρεται έτοιμος και ο Κύπριος ηγέτης.

Ολα δείχνουν πως στο φόντο των εντεινόμενων διεργασιών για την «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου και των «επαίνων» διαφόρων κέντρων για τις «ευκαιρίες» που σήμερα διαμορφώνονται για την επίλυση του Κυπριακού και τις επενδύσεις σε Ενέργεια και άλλους κλάδους, ο κυπριακός λαός αντιμετωπίζει πολύμορφες πιέσεις για να προχωρήσουν μια σειρά μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν την πατρίδα του σε ακόμα πιο «ελκυστικό» προορισμό για τα μονοπώλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προάγγελος ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο (2019-07-31 00:00:00.0)
Επιταχύνονται ενεργειακοί και άλλοι σχεδιασμοί (2019-03-05 00:00:00.0)
Ασκήσεις και προαπαιτούμενα για σκληρά παζάρια (2018-03-27 00:00:00.0)
Αναμένονται εξελίξεις γύρω από τα Ενεργειακά (2017-09-09 00:00:00.0)
Προσδοκίες για οικονομικά οφέλη και «γεφυρωτικό ρόλο» (2015-12-09 00:00:00.0)
Στη Ρωσία στις 24 - 27 Φλεβάρη (2015-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ