Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ασκήσεις και προαπαιτούμενα για σκληρά παζάρια

Η λύση του Κυπριακού θα δώσει προοπτικές και για τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα στρατιωτική άσκηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έγινε χτες, με επίκεντρο ξανά την Κύπρο και συμμετοχή, αυτή τη φορά, πολεμικών μέσων και προσωπικών από Κύπρο και Ισραήλ. Η άσκηση - με τον κωδικό «ΟΝΙΣΗΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ 1/2018» - εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα ασκήσεων που γίνονται με τη συμμετοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, επιβεβαιώνοντας την ένταση και των στρατιωτικών σχεδιασμών σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι γεωπολιτικών και ενεργειακών ανταγωνισμών.

Η ανάπτυξη της συνεργασίας Ισραήλ - Κύπρου απασχόλησε και την επίσημη επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Τελ Αβίβ.

Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος ΥΠΕΞ συνάντησε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συζητώντας τρόπους «αναβάθμισης των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών», ενώ «επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο πλευρών στη στρατηγική σημασία της συνέργειας Κύπρου - Ισραήλ και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που αυτή δημιουργεί για την περαιτέρω διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και των ασύμμετρων απειλών, όπως και στην επίτευξη κοινών στόχων». Παράλληλα, «υπήρξε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στην ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής δημιουργίας του αγωγού EastMed, αλλά και στη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη - παραγωγούς (Ενέργειας)».

Την ίδια στιγμή, στο φόντο μιας καλοστημένης προσπάθειας - εξαιτίας και της χτεσινής Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας - να εμφανιστεί ο κυπριακός λαός ότι δήθεν βρίσκει στήριξη και κατανόηση από τη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών, φουντώνουν οι διεργασίες για να στρωθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών, όχι απλά για το Κυπριακό, αλλά και για παλιά και νέα σχήματα συνεργασιών στη ΝΑ Μεσόγειο.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος για ένα δημιουργικό διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και για έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει, «ώστε να υπάρξουν άριστες σχέσεις και με την Τουρκία, αλλά και για τις προοπτικές της Τουρκίας είτε όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς, είτε σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες».

Αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε σημαντικό «το ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική...».

Χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμενόταν να έχει επαφές στην Ιορδανία και σήμερα στο Λίβανο.

  • Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι το ερευνητικό σκάφος (της «ExxonMobil») «Ocean Investigator» δεν αναχώρησε τελικά για το τεμάχιο «10» και παραμένει ελλιμενισμένο στη Λεμεσό, μαζί με το δεύτερο ερευνητικό, «Med Surveyor». Αρχικά, το «Ocean Investigator» επρόκειτο να μείνει εκεί μέχρι τις 24 Μάρτη, ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η παραμονή του ανανεώθηκε, άγνωστο για πόσο διάστημα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Παρίσι αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου (2020-07-22 00:00:00.0)
Νέο αμερικανικό νομοσχέδιο για την ανάσχεση της Ρωσίας (2019-10-18 00:00:00.0)
«Τρέχουν» οι αντιλαϊκές συνεργασίες σε Ασφάλεια και Ενέργεια (2019-03-27 00:00:00.0)
Επιταχύνονται ενεργειακοί και άλλοι σχεδιασμοί (2019-03-05 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (2018-11-07 00:00:00.0)
Εντείνονται οι περίπλοκοι ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο (2016-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ