Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΝΙΓΗΡΙΑ
Αεροπορικές επιδρομές κατά ενόπλων της «Μπόκο Χαράμ»

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.--

Διαστάσεις περιφερειακής κρίσης παίρνει πλέον η δράση χιλιάδων ένοπλων ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» καθώς δεν περιορίζουν πλέον τις επιθέσεις τους μόνο στη Βορειοανατολική Νιγηρία αλλά και στο γειτονικό Καμερούν, όπου περίπου 1.000 εξ αυτών πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο συντονισμένη επίθεση σε πέντε μεθοριακές πόλεις και χωριά καταλαμβάνοντας για ώρες το στρατόπεδο «Ασιγκάσια» του καμερουνέζικου στρατού.

Ο στρατός του Καμερούν απάντησε χτες με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ», προκαλώντας το θάνατο αρκετών δεκάδων εξ αυτών. Ανέκτησε ξανά τον έλεγχο του στρατοπέδου «Ασιγκάσια» και απώθησε τους ισλαμιστές στο νιγηριανό έδαφος.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πληροφοριών του Καμερούν, Ισα Τσιρόμα Μπακαρί, εκτίμησε ότι οι επιθέσεις της «Μπόκο Χαράμ», που γίνονται ολοένα και πιο τολμηρές το τελευταίο διάστημα, καταδεικνύουν «τη νέα στρατηγική της οργάνωσης με στόχο τη διάσπαση της προσοχής του καμερουνέζικου στρατού σε διαφορετικά μέτωπα ώστε να γίνει πιο ευπαθής σε άλλες, αιφνιδιαστικές επιθέσεις».

Η «Μπόκο Χαράμ» κλιμάκωσε τις ένοπλες επιχειρήσεις και βομβιστικές επιθέσεις κατά των νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού το 2009, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και τη δημιουργία ισλαμικού κράτους και βέβαια χρησιμοποιείται ως ένα ακόμα πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη μαύρη ήπειρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ