Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ανησυχία για τα δεκάδες νέα κρούσματα στη Λιβερία

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Προβληματισμό προκαλεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ η εκδήλωση δεκάδων νέων κρουσμάτων του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στα σύνορα της Λιβερίας με τη Σιέρα Λεόνε μέσα στα τελευταία 24ωρα. Ο Λιβεριανός υφυπουργός Υγείας Τόλμπερτ Νιεσγουά απέδωσε τη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις διασυνοριακές μετακινήσεις του πληθυσμού λόγω της εορταστικής περιόδου, αλλά και σε παραδοσιακές πρακτικές καθαρισμού των σορών.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία χώρα όπως η Λιβερία που θρηνεί μέσα σε ένα χρόνο 3.400 νεκρούς (από τους συνολικά 7.842) σε περίπου 8.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα (σε σύνολο 20.081 διεθνώς).

Νωρίτερα, ανησυχία προκάλεσε η είδηση έκθεσης ενός Αμερικανού τεχνικού βιολογικού εργαστηρίου στην Ατλάντα των ΗΠΑ στον επικίνδυνο ιό στη διάρκεια πειράματος υπό ανεξακρίβωτες συνθήκες. Ο τεχνικός έχει τεθεί σε καθεστώς υγειονομικής απομόνωσης, παρακολουθείται και δεν είχε έως χτες το απόγευμα εκδηλώσει συμπτώματα του ιού «Εμπολα».

Ωστόσο, το γεγονός χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτο» από τον επικεφαλής των συντονιστών στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της επιδημίας «Εμπολα», Ρον Κλάιν, μολονότι ο τελευταίος προσπάθησε στη συνέχεια να καθησυχάσει, δηλώνοντας στο δίκτυο CBS ότι οι δικλίδες ασφαλείας στα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ είναι επαρκείς και ικανές για να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα «διαφυγής» του ιού εκτός των εργαστηρίων.

Παράλληλα, χτες, εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας «Roche» ανακοίνωσε ότι πήρε άδεια από την ομοσπονδιακή Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ για την «έκτακτη χρήση» του τεστ DNA «RT-PCR» που απαντά μέσα σε έξι ώρες εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον ιό «Εμπολα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ