Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, όχι μπαλαντέρ σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο MEGA

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Δ. Κουτσούμπα στη συνέντευξη.

***

  • Για το γιατί το ΚΚΕ αρνείται να συνδράμει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ζήτημα είναι όλη αυτή η κοροϊδία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια και την προεκλογική περίοδο, παρότι η προεκλογική περίοδος πάντα διανθίζεται με κάποια συνθήματα πιο ανατρεπτικά, πιο επαναστατικά, με κάποιες φράσεις που μπορεί να χαϊδεύουν αφτιά κάποιων ανθρώπων που έχουν συνηθίσει να ακούνε έτσι, που προέρχονται από την Αριστερά, είναι αριστεροί, νιώθουν ριζοσπάστες, θέλουν πραγματικές ανατροπές σ' αυτήν την κοινωνία, βλέπουν ότι δεν πάει άλλο.

Οταν εγκαλεί το ΚΚΕ ο κ. Τσίπρας με περισσό θράσος ότι "είναι αδιανόητο να μη συνεργαστεί με ένα κόμμα της Αριστεράς", όπως αυτοαποκαλείται, εμείς έπρεπε να το αποκαλύψουμε, είναι καθήκον μας να το απαντήσουμε, ότι είναι αδιανόητο να καλεί σε συνεργασία το ΚΚΕ, και μάλιστα εξ ονόματος της Αριστεράς για να σώσουμε μαζί το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή την ΕΕ, την Ευρωζώνη, τους μονοπωλιακούς ομίλους, όλους αυτούς που μας έφεραν σε αυτήν την κρίση».

  • Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά εξ ονόματος της Αριστεράς. Αλλά, ξέρετε, σ' αυτήν τη χώρα, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, αριστερούς βλέπουμε στο κόμμα του κ. Τσίπρα και ήταν πρώην συνεργάτες, στενοί σύμβουλοι του κ. Σημίτη, για παράδειγμα, ήταν στενοί σύμβουλοι του κ. Γ. Παπανδρέου, είναι η κ. Τζάκρη, είναι οι διάφοροι άλλοι κύριοι που περιδιαβαίνουν στα διάφορα κόμματα...».

  • Για τους ισχυρισμούς Τσίπρα ότι αποκλείει συνεργασία με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου και τη ΝΔ.

«Οπως απέκλειε και το ΠΑΣΟΚ πριν τη ΝΔ και η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ, πριν ακριβώς 2,5 χρόνια και μάλιστα με οξείες εκφράσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα, το δικομματικό παιχνίδι, το διπολικό παιχνίδι δυστυχώς έτσι παίζεται, δεκαετίες τώρα, στη χώρα μας και, από αυτήν την άποψη, σήμερα υπάρχει τεράστια πείρα του ελληνικού λαού. Και εμείς αυτό που λέμε στο λαό απλά, ιδιαίτερα σ' αυτούς που αισθάνονται αριστεροί, είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την πείρα τους, να φύγουν από αυτά τα κόμματα και να ενισχύσουν μόνο το ΚΚΕ. Γιατί πραγματικά είναι εγγύηση, δύναμη που κοιτά το λαό στα μάτια καθαρά, μιλά με συνέπεια και δεν κάνει συνεχείς αλλαγές τοποθετήσεων ανάλογα με το τι το συμφέρει και με το ακροατήριο, επειδή θέλει να αποσπάσει κάποιες ψήφους την επόμενη Κυριακή ώστε να τις αξιοποιήσει στη συνέχεια σ' αυτό που έχει η ηγεσία του ως σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα».

Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει με την πάλη των λαών, η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι
  • Για το πώς εξηγείται το ότι η αναγνώριση της συνέπειας του ΚΚΕ, των θέσεών του ενάντια στην ΕΕ, σε μια τέτοια περίοδο, δε φαίνεται να μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών του.

«Σ' αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός ή, καλύτερα, να σκεφτεί στις 25 του Γενάρη. Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει με την πάλη των λαών, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να αλλάξει. Και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα πολιτικά κόμματα θεωρούν ότι αυτή η ΕΕ μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή σε κάποιες κυβερνήσεις της Ευρώπης ή στη χώρα μας. Ομως είναι ξεκάθαρο ότι άλλο ΕΕ, άλλο Ευρώπη. Αυτό είναι το ζήτημα που θέτουμε στον ελληνικό λαό και το οποίο το ενστερνίζεται ένα 30%, απ' ό,τι βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις. Σε αυτούς ακριβώς απευθυνόμαστε, σε αυτό το 30% που λέει ότι αυτή η ΕΕ, από τότε που δημιουργήθηκε, από την ΕΟΚ με τα χρυσά κουτάλια που μας έταζαν, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στη συνέχεια, την ένταξη στην ΟΝΕ με τεράστιες θυσίες και τότε για το λαό, που πανηγυρίστηκε ως τεράστια επιτυχία και μετά ήρθε σε αυτήν την κατάντια η χώρα μας, ο λαός μας. Δεν μπορεί να μη βγουν συμπεράσματα πλέον συσσωρευμένα. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο λαός μας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα».

  • Για το αν προβληματίζεται το ΚΚΕ γιατί αυτό το κλίμα το εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή ο ελληνικός λαός έχει πλέον μνήμη, έχει γνώση, πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο αυτήν τη μνήμη και την πείρα, να μην παραπλανηθεί πάλι, να μην ξεγελαστεί για μια ακόμα φορά από προεκλογικές κορόνες και αντιπαραθέσεις. Ζήσαμε, για παράδειγμα, μια Αριστερά η οποία είχε και πιο προωθημένα συνθήματα και στην κυβέρνηση της χώρας μας. Ζήσαμε το ΠΑΣΟΚ με το «στις 18 θα έχουμε σοσιαλισμό», με το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», με το «έξω οι βάσεις», με «κοινωνικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων», που ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αριστερά δεν τα έχει καν ούτε ως προεκλογικά συνθήματα, άσχετα αν εμείς πιστεύουμε ότι ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά θα τα υλοποιήσει. Και βεβαίως, σε αυτήν την πορεία την είδαμε την κατάληξη όλων αυτών.

Πρέπει αυτή η πείρα να αξιοποιηθεί, ότι πάει να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και την έχει πάρει, έχει γίνει ή γίνεται ένα κλασικό πλέον αστικό κόμμα μιας διαχείρισης και απλώς δίνει διαπιστευτήρια, πράγμα που το κρύβει. Και βεβαίως σε αυτό βοηθάει και ο άλλος πόλος, βοηθάει και η ΝΔ στο να παρουσιάζεται ως αριστερός, ως κίνδυνος, ως τεράστια επικινδυνότητα για την ελληνική οικονομία και το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ. Βοηθάει και παίζουν αυτό ουσιαστικά το παιχνίδι».

Οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης έχουν αντικειμενική βάση για να τα βρουν
  • Για το ενδεχόμενο να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και τις πιθανότητες να υπάρξει συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ή νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Αντικειμενικά υπάρχει η βάση και για μεγάλο συνασπισμό. Και για συνεργασία των δύο κομμάτων. Από την άποψη των θέσεών τους, των προγραμμάτων τους, θεωρούμε ότι έχουν τέτοιες ομοιότητες που μπορούν να καθίσουν και να τα συμφωνήσουν. Δεν το θεωρούμε ώριμο πολιτικά, γιατί η αντιπαράθεση αυτή, έτσι όπως έχει οξυνθεί, δε γίνεται. Αν πάρεις τα βασικά ζητήματα - Ευρωζώνη, δρόμος ανάπτυξης, τι θα κάνουν με το χρέος, διαπραγμάτευση, μη μου πείτε τώρα ότι η διαφορά είναι βιώσιμο, μη βιώσιμο, αν θα γίνει κούρεμα ή όχι. Και η ΝΔ θα συμφωνούσε σε ένα κούρεμα ή επιμήκυνση που λέει τώρα. Αλλά το ζήτημα είναι άλλο, ότι αυτά σημαίνουν μέτρα συγκεκριμένα. Αυτά δε λένε στο λαό. Αρα κοινή βάση υπάρχει. Δεν είναι ρεαλιστικό, κατά τη γνώμη μου, αυτήν τη στιγμή να γίνει. Ομως μπορεί να δούμε κυβερνήσεις συνεργασίας με μικρότερα κόμματα ή ανοχή, όπως λένε άλλα κόμματα να δώσουν. Το ΚΚΕ δε θα δώσει ανοχή. Το ΚΚΕ έχει καθαρές θέσεις, αυτές λέει προεκλογικά, αυτές θα πει και μετεκλογικά. Δε θα δώσουμε ανοχή, πολύ περισσότερο δε θα δώσουμε στήριξη, και δε μιλάμε εδώ για ένα νόμο φιλολαϊκό που μπορεί να φέρει».

  • Για το λόγο που ο Αλ. Τσίπρας επαναφέρει το θέμα της συνεργασίας παρά την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ.

«Νομίζω ότι απευθύνεται σε ένα αριστερό ακροατήριο, σε ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί, οι οποίοι θέλουν μια λύση κυβερνητική, όποια κι αν είναι αυτή, να φύγουν οι προηγούμενοι και να έρθουν οι επόμενοι. Μόνο που η θέση ενός πολιτικού κόμματος δεν μπορεί να εκφράζει ένα λαϊκό αίσθημα, όσο κι αν είναι γνήσιο αυτό και υπαρκτό, να φύγουν οι προηγούμενοι. Το ΚΚΕ λέει να φύγουν οι προηγούμενοι και να μην ξαναγυρίσουν με την πολιτική που είχαν, αλλά πρέπει τώρα ο λαός μας πριν την κάλπη να σκεφτεί και σε ποιους θα δώσει την εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Ισχυρό ΚΚΕ, η εγγύηση για το λαό στην «επόμενη μέρα»
  • Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ψηφοφόρους του ΚΚΕ με αυτήν την τακτική και αν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο λόγω της πόλωσης.

«Οχι, δε νομίζω, απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, εγώ σας είπα ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ήδη έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν οπαδοί, ψηφοφόροι του ΚΚΕ, απ' το 2012 ή σε άλλα κόμματα.

Οπωσδήποτε η πόλωση μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα, άρα λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να εξηγήσουμε ότι πρέπει να σκεφτεί κυρίως την επόμενη μέρα και όχι τώρα μέσα απ' την οργή του, την αγανάκτησή του, να πάει να δώσει την ψήφο του έτσι πεισματικά, χωρίς να σκεφτεί τι θα ακολουθήσει. Διότι δεν είναι εδώ η κυβέρνηση μόνο και ο σχηματισμός της που θα γίνει και δεν το φοβάται κανένας αυτό πλέον. Αυτήν τη στιγμή, εμείς που συζητάμε με τον κόσμο βλέπει ότι θα γίνει κάποια κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς. Ομως είναι κρίσιμο ζήτημα να υπάρχει και αντιπολίτευση σ' αυτήν τη χώρα, γιατί έτσι λειτουργεί και το σύστημα, έτσι μπορούν οι εργαζόμενοι να ανακουφιστούν, έτσι αναπτύσσεται το κίνημα. Αρα εμείς θεωρούμε ότι ο ρόλος του ΚΚΕ απ' τη θέση μιας μαχητικής δυναμικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης και μέσα στη Βουλή και μέσα στο λαό που θα πιέζει, θα διεκδικεί, θα ζητά να έρθουν πίσω οι απώλειες των εργαζομένων που είχαν τα χρόνια της κρίσης, που θα δυναμώνει την πάλη του ώστε να μην περνάνε νέα μέτρα αντιλαϊκά, μια σειρά πράγματα...».

  • Για το αν η λογική του ΚΚΕ λέει «άσε να πας εσύ στην κυβέρνηση και θα σε ξεπουπουλιάσω εγώ από τα αριστερά».

«Οχι, είναι καθαρή λογική. Είναι πολύ καθαρή λογική και ζητάμε απ' τον κόσμο να σκεφτεί αυτό: Οτι την επόμενη μέρα χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, δε χρειάζεται έναν μπαλαντέρ σε μια κυβέρνηση η οποία θα ενσωματώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα υποτάξει το λαό μας, γιατί θέλει υποταγμένο λαό ο ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει την πολιτική αυτή που έχει μέσα στην ΕΕ, των αντιλαϊκών μέτρων, της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους δανειστές, που θα φέρουν και νέα μέτρα για τους εργαζόμενους. Δε θα είναι μόνο αυτά, θα συντηρήσει όλα τα προηγούμενα τα οποία τώρα αρχίζει και τα νιώθει πολύ καλά ο λαός στο πετσί του. Θα πρέπει να έχει ισχυρό, δυνατό ΚΚΕ. Αυτή είναι η εγγύηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ