Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ
Επινίκια με υπενθύμιση των δεσμεύσεών του στο κεφάλαιο

Από τους πρώτους που έσπευσε να συγχαρεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την

Eurokinissi

Από τους πρώτους που έσπευσε να συγχαρεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την "ιστορική επιτυχία" του ήταν ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς...
Διαβεβαιώσεις στην ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο - πασπαλισμένες με δημαγωγικές πομφόλυγες και επινίκιους διθυράμβους - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί εντός του ευρωενωσιακού πλαισίου και θα επιδιώξει μια κοινά συμφωνημένη και αμοιβαία επωφελή λύση για τη διευθέτηση του χρέους και τον τερματισμό της λιτότητας, που στερεί πόρους απ' την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πρόσφερε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας.

Εμφάνισε την εναλλαγή στην αστική διαχείριση σαν δείγμα μιας Ευρώπης που τάχα αλλάζει, κοροϊδεύοντας το λαό ότι η αναζήτηση ενός μείγματος διαχείρισης ευνοϊκότερου για το κεφάλαιο αφορά στα δικά του τσακισμένα συμφέροντα. Απ' τις δηλώσεις του στα Προπύλαια απουσίασε κάθε αναφορά στα μνημόνια, στους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους τους, πέραν της σκόπιμα γενικής κι αόριστης ότι τα μνημόνια τα ακυρώνει η ετυμηγορία του λαού... Αυτά που περίσσεψαν ήταν τα χιλιοειπωμένα περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, αποκατάστασης της λαϊκής κυριαρχίας κ.λπ.

Την ψήφο του λαού την ερμήνευσε σαν εντολή για «εθνική αναγέννηση και αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», εντολή δηλαδή επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας με προσπάθεια υποταγής του λαού στην αντικειμενικά αντιλαϊκή στρατηγική που την εγγυάται. Ισχυρίστηκε ότι ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ και των ολιγαρχών, την ίδια στιγμή που έκλεινε το μάτι στο κεφάλαιο, λέγοντας «θέλω να διαβεβαιώσω ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση για να βγει η Ελλάδα απ' τον κύκλο υπερχρέωσης, για να επιστρέψει η Ευρώπη στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή». Προσθέτοντας ότι «σ' αυτό το διάλογο η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, με δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς νέα ελλείμματα και χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα, δικές της προτάσεις για τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση, για το χρέος».

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, αναπαρήγαγε τα κάλπικα διλήμματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, συσκοτίζοντας ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ στην οποία ομνύει αφορά συμφέροντα του κεφαλαίου και προϋποθέτει τσάκισμα των λαϊκών συμφερόντων.

Οπως υποστήριξε, «σήμερα αποφασίζουμε αν αύριο θα επιστρέψει η τρόικα για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά, για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, για αυξήσεις στους φόρους (...) ή αν από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει με ασφάλεια στην Ευρώπη (...) θα διεκδικήσει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση να επανενταχθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει τον Κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας άφησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα, Ν. Παππάς. Συμμετέχοντας χτες στο πάνελ του «Alpha», ρωτήθηκε για σχετικά σενάρια που κυκλοφορούν και απέφυγε να τα επιβεβαιώσει ή να τα διαψεύσει. «Θα αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που διαμορφώνει μεγάλες συναινέσεις», αρκέστηκε να δηλώσει, δίνοντας τροφή στις φήμες που θέλουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εξετάζει την περίπτωση του Κ. Καραμανλή.

Τα θερμά συγχαρητήρια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας...

Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το «καμάρι» του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιαίτερα θερμά συγχαρητήρια που του απηύθυνε χτες βράδυ η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Με non paper που διένειμε το Γραφείο Τύπου της, η Κουμουνδούρου ενημέρωσε ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρόκειται για μια ιστορική νίκη, μια τεράστια επιτυχία. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση. Και σκοπεύω να έρθω στην Αθήνα να σε συναντήσω αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στα μέσα της εβδομάδας και πριν πάω στην Μέρκελ την Παρασκευή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ