Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Χτίζουν επιτροπές αγώνα, αποσπούν κατακτήσεις

Στην πλατεία Κάνιγγος στις 9.30 το πρωί, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση

Νέα αντεπίθεση εξαπολύει σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα ο κλάδος των οικοδόμων, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, απεργώντας για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης και για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, για καλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες δουλιάς. Στην προκήρυξη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, τονίζεται καθαρά ότι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι αυτός του συνεχούς ανειρήνευτου ταξικού αγώνα και απορρίπτεται κατηγορηματικά κάθε είδος «κοινωνικού διαλόγου», που προωθούν η κυβέρνηση και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με στόχο «το ροκάνισμα των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και τον παροπλισμό του εργατικού κινήματος».

Ομως, η σημερινή απεργία δεν είναι παρά η κορυφή ενός διαρκούς αγωνιστικού αναβρασμού, που συντελείται όλη αυτή τη χρονική περίοδο μέσα από περιοδείες συνδικαλιστικών κλιμακίων στα μεγάλα και μικρά εργοτάξια, στάσεις εργασίας, επισχέσεις εργασίας. Πρόκειται για καθημερινές αγωνιστικές δραστηριότητες των οικοδόμων, που ήδη έχουν αποφέρει χειροπιαστά νικηφόρα αποτελέσματα. Που δείχνουν ότι ο αγώνας μπορεί και φέρνει νίκες για την εργατική τάξη.

Ειδικά στο χώρο της Αθήνας, η έντονη δράση του Συνδικάτου Οικοδόμων έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων στο συνδικάτο τους, τη συνειδητοποίηση από μέρους τους της δύναμης του συλλογικού αγώνα. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στην εταιρία «ΑΛΤΕ», στο εργοτάξιο της Αττικής Οδού στο Χαλάνδρι, έστησαν Εργοταξιακή Επιτροπή, που και τις συνθήκες εργασίας περιφρουρεί (τήρηση 7ωρου - 5ήμερου) και προετοιμασία για την απεργία έχει κάνει. Μια άλλη εργοταξιακή επιτροπή κτίστηκε χθες κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας που έκαναν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της Αττικής Οδού στο ρέμα Παναγίτσας, της εταιρίας «Σαραντόπουλου». Ανάλογη επιτυχία είχε και η επίσχεση εργασίας, που έκαναν πριν λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην εταιρία «ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ», στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία αναγκάστηκε να πληρώσει την ίδια ημέρα τα δεδουλευμένα που είχε καθυστερήσει για πάνω από μισό μήνα, αλλά να είναι συνεπής και στην επόμενη πληρωμή.

Τελικά, η σημερινή απεργία των οικοδόμων, όχι μόνο αποτελεί απάντηση σε όσους επιδιώκουν τον εφησυχασμό των εργαζομένων, αλλά δίνει το έναυσμα για τη συνέχιση του αγώνα. Είναι σίγουρο ότι τη φλόγα που άναψαν οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο θα τη συντηρήσει, αλλά θα τη φουντώσει ακόμα πιο πολύ...

  • Στην πανελλαδική απεργία των οικοδόμων, συμμετέχει, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου ««Η ΔΙΑΒΑΣΗ». Επίσης το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα και κήρυξε νέες 24ωρες απεργίες στις 19 και 21 Ιουνίου και τρίωρες στάσεις εργασίας στις 20 Ιουνίου (11 - 2 πρωινή βάρδια, 7 - 10 απογευματινή βάρδια και 2 - 5 νυχτερινή βάρδια). Ακόμα, αποφασίστηκε ότι καθόλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κανείς εργαζόμενος δε θα δουλεύει υπερωρίες πέραν του 9ωρου, όπως επίσης και τα Σαββατοκύριακα. Κύρια αιτήματα των κινητοποιήσεών τους είναι η Κοινωνική Ασφάλιση, τα προβλήματα που αφορούν το ίδιο το εργοτάξιο και η υπογραφή τοπικής σύμβασης εργασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ