Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Υγεία για το χρηματιστήριο

Σωρεία προσφυγών κατατέθηκαν στο ΣτΕ, με τις οποίες ζητούν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 84/2001, που αφορά στη λειτουργία ιδιωτικών φορέων στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας

Τα πυρά σύσσωμου του κλάδου που κινείται στο χώρο της Υγείας - επιχειρηματιών και γιατρών - δέχεται το Προεδρικό Διάταγμα 84/2001 για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας και αφορά ως επί το πλείστον ζητήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ποιοι μπορούν να κατέχουν μετοχές τέτοιων διαγνωστικών κέντρων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «βομβαρδίστηκε» από προσφυγές που στρέφονται κατά του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος. Οι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων που προσβλέπουν στην Υγεία για να αποκομίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, ουσιαστικά, με τις προσφυγές τους, ζητούν να μείνουν ανενόχλητοι για να λυμαίνονται αυτόν τον τόσο ευαίσθητο χώρο, ενώ τα σωματεία των γιατρών προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να μπει κάποιος έλεγχος από την Πολιτεία στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν σε βάρος της υγείας των πολιτών.

Οι αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων στις προσφυγές τους προς τη Δικαιοσύνη φτάνουν στο σημείο να ομιλούν με όρους Χρηματιστηρίου, όταν αναφέρονται σε θέματα Υγείας και επικαλούνται ότι θα υποστούν πολύ μεγάλες οικονομικές ζημιές από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, όσες εταιρίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ!

Συνολικά 21 προσφυγές κατατέθηκαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αφενός από διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν σήμερα ως εταιρίες και αφετέρου από ιατρικούς συλλόγους. Οι πρώτες ζητούν μεγαλύτερη ασυδοσία και περισσότερα κέρδη για την οικονομική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, ενώ οι δεύτεροι θέλουν να κατοχυρώσουν την ελευθερία του επαγγέλματός τους.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εξής εταιρίες και ιατρικοί σύλλογοι: «Περσεύς» «Υγειονομική Μέριμνα», «Ασκληπιός - Διάγνωση», «Βιοδιαγνωστική - Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο», «Δείκτης Υγείας - Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο», «Καρδιολογική Ερευνα», «Ιατρικό Κέντρο Εδεσσας», «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων», «Ιατρικό Ινστιτούτο Υψηλής Τεχνολογίας - Euromedica», «Διαγνωστικό ΛΕΚΑΤΣΑ», «Βιοϊατρική - Διαγνωστικό Κέντρο», «MEDLAB Ιατρικό Ινστιτούτο», «Ασκληπιός Ηλεκτρονική Διάγνωση», «Πρότυπο Διαγνωστικό Κέντρο - Εμπορία και Παραγωγή Ιατρικών Μηχανημάτων και Φαρμακευτικών ειδών», «Ηλεκτρονική Διάγνωση», «Νόμας», «Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης», «Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών», «Βιοπαθολόγων», «Κυτταρολόγων», «Παθολογοανατόμων», «Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών», «Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία», «Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής και Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά».

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 84/2001 απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων που έχουν τη μορφή Α.Ε. είναι την πλειοψηφία, δηλαδή το 51% των μετοχών να κατέχουν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ το 49% του εταιρικού κεφαλαίου μπορούν να το κατέχουν και φυσικά πρόσωπα εκτός του χώρου Υγείας. Επίσης, με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους αλυσίδων από διαγνωστικά κέντρα, να τις διατηρήσουν μέχρι πέντε χρόνια! Αντίθετα, προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε την επιλογή μιας μόνο μονάδας.

Οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων από διαγνωστικά κέντρα που δεν είναι γιατροί στις προσφυγές τους στο δικαστήριο δε διστάζουν να επικαλεστούν τους νόμους της αγοράς για θέματα που αφορούν την Υγεία. Υποστηρίζουν ότι θα υποχρεωθούν να πουλήσουν εσπευσμένα τις μετοχές τους και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, με συνέπεια να υποστούν οικονομική ζημιά.

Ιδιαίτερα, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες διαγνωστικών κέντρων βάζουν πάνω από την υγεία των πολιτών τα κέρδη και επικαλούνται τους κινδύνους να πέσει η μετοχή τους, χωρίς να αποκλείεται και η διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο!

Τέλος, επιστρατεύουν ακόμη και την «εταιρική νομοθεσία», τον «αθέμιτο περιορισμό στο δικαίωμα της οικονομικής επιχειρηματικής ελευθερίας» κλπ., σημειώνοντας ότι είναι παράνομη η προβλεπόμενη αναγκαστική διάθεση των μετοχών σε γιατρούς.

Οι εργαστηριακοί γιατροί

Αντίθετα, τα σωματεία των γιατρών - Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών, Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κλπ. - επικαλούνται συνταγματικούς λόγους (έλλειψη νομοθετικής εξουσιοδότησης, παραβίαση της επαγγελματικής ελευθερίας, παραβίασης της αρχής της ισότητας κλπ.) και μέμφονται το προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα, καθώς θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρό ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διαγνωστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ