Τρίτη 3 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κάλεσμα Οτσαλάν για αφοπλισμό, αν προχωρήσει συμφωνία με την κυβέρνηση

Πιθανές γοργές εξελίξεις στο Κουρδικό, ενώ συνεχίζονται οι έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις

Κούρδοι του ΡΚΚ περιφρουρούν κηδεία μαχητών το 2013 στην πόλη Σιρνάκ κοντά στα ιρανικά σύνορα
Κούρδοι του ΡΚΚ περιφρουρούν κηδεία μαχητών το 2013 στην πόλη Σιρνάκ κοντά στα ιρανικά σύνορα
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισαν τα τουρκικά ΜΜΕ την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν - για πρώτη φορά - το Σάββατο, εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης και των φιλοκουρδικών κομμάτων που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις με το PKK, στην οποία διαβάστηκε κάλεσμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου την άνοιξη που θα κηρύξει αφοπλισμό. Οι δηλώσεις σηματοδότησαν την έναρξη επίσημων επαφών μεταξύ Αγκυρας και PKK, στις οποίες θα λειτουργήσει ως βάση κείμενο 10 σημείων, του οποίου την εφαρμογή η πλευρά Οτσαλάν θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα.

Από τη μεριά του φιλοκουρδικού κόμματος Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ο βουλευτής Σίρι Σουρεγιά Οντέρ υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «τόσο κοντά στην ειρήνη όσο ποτέ».

Τα παραπάνω δείχνουν ότι είναι πιθανές γοργές εξελίξεις στο «μέτωπο» του Κουρδικού. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK είχε δηλώσει το Νοέμβρη ότι θεωρεί πιθανή την υπογραφή συμφωνίας εντός 4 - 5 μηνών με την τουρκική κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο συνδέεται με τις ευρύτερες ανακατατάξεις που συντελούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή, με την έντονη «εμπλοκή» του κουρδικού παράγοντα και στην υπόθεση της «αντιμετώπισης των τζιχαντιστών», και στις εξελίξεις μέσα στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ, καθώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα μελετούν ολοφάνερα το χάρτη της περιοχής και αλλαγές που θα ευνοούσαν την προώθηση των σχεδιασμών τους για έλεγχο ενεργειακών /εμπορικών διαδρομών και πρώτων υλών.

Πάντως, ό,τι γίνει θα περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες των ενδοαστικών αντιθέσεων που θα συνεχιστούν έντονα μέσα στην Τουρκία, που συν τοις άλλοις σύντομα θα μπει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η καθαρά πολύ πιο επιφυλακτική στάση του συν-προεδρεύοντος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση του Σαββάτου δήλωσε στη «Χουριέτ» ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί «ψεύτικες προσδοκίες» και ότι δε θεωρεί ότι «το ΑKP θα κάνει βήματα εκδημοκρατισμού». Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα «10 σημεία» της ανακοίνωσης - υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «και εμείς είμαστε υπέρ της κατάθεσης των όπλων», αλλά «η αντίληψη που δημιουργήθηκε μέσω των δηλώσεων του Σαββάτου ότι το θέμα τώρα λύνεται είναι λάθος, για μας».

Την ίδια στιγμή, οι αντιθέσεις φαίνεται ότι διευρύνονται και στο εσωτερικό του AKP. Μετά τη «δυσαρέσκεια» του Ερντογάν για την παραίτηση του πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών MIT Χακαν Φιντάν, ο νυν πρόεδρος φέρεται τώρα να διαφωνεί και με χειρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπακάν, αρμόδιου για ζητήματα οικονομίας. «Αιχμή» αποτέλεσαν πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας που οδήγησαν σε μείωση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας διέψευσε με χτεσινή του ανακοίνωση δημοσιεύματα που εμφανίζουν το PKK να διαθέτει οπλισμό που έχουν κατασκευαστεί στο κρατικό εργοστάσιο MKEK.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ