Τρίτη 3 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στο επίκεντρο η συμφωνία με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Νέο λάδι στη φωτιά» των σχέσεων της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με την κυβέρνηση του Ισραηλινού απερχόμενου πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναμένεται να ρίξει σήμερα η ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο με βασικό στόχο να «ενημερωθούν» τάχα οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές για τους «κινδύνους» που επιφυλάσσει τυχόν επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ηδη από χτες ο Νετανιάχου, που μετέβη στις ΗΠΑ παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Ομπάμα καθώς απομένουν μόλις δύο βδομάδες πριν τις πρόωρες ισραηλινές εκλογές της 17ης Μάρτη, έδωσε πρόγευση για την επικείμενη ομιλία του στο κογκρέσο με την παρουσία του στο αμερικανο - ισραηλινό λόμπι της «Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων» (AIPAC). Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι μία διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα είναι «απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», ότι έχει «ηθική υποχρέωση να μιλήσει δημοσίως για τους κινδύνους όσο υπάρχει χρόνος» και ότι οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ «παραμένουν ισχυρότερες από ποτέ». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν επιδίωκε με την παρέμβασή του στο κογκρέσο να προσβάλλει το Λευκό Οίκο, επικαλούμενος την πρόσκληση που έλαβε από τον (Ρεπουμπλικανό) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ...

Ο Νετανιάχου μίλησε σε πλήθος 16.000 Αμερικανών Εβραίων, παρουσία της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ και της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, Σούζαν Ράις. Η Πάουερ παίρνοντας το λόγο, λίγη ώρα πριν την ομιλία του Νετανιάχου στο AIPAC, επικέντρωσε την ομιλία της στα δισεκατομμύρια δολάρια που δίνουν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο ως άμεση στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, στην προστασία που του παρέχουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ ασκώντας «βέτο», για λογαριασμό του, σε αποφάσεις που δε συμφέρουν τις ισραηλινές αρχές. Η Πάουερ διαβεβαίωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε νωρίτερα «ανησυχίες για την πιθανότητα να υπάρξουν τις επόμενες μέρες επιλεκτικές διαρροές» όσον αφορά τις συνομιλίες που πραγματοποιεί με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Μοντρέ της Ελβετίας. Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας με το Ιράν, αλλά ότι υπάρχει ακόμη «μεγάλος δρόμος μπροστά» μέχρι την τελική επίτευξη της συμφωνίας «και ο χρόνος τελειώνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ