Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγελία της επιθετικότητας της αμερικανικής κυβέρνησης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στη χώρα μας Φαρίντ Φερνάντες, προκειμένου να καταγγείλει τις επιθετικές ενέργειες, τις απειλές και τις κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στο εκτελεστικό διάταγμα που έβγαλε στις 9 Μάρτη η κυβέρνηση του Μπ. Ομπάμα, στο οποίο εμφανίζει τη χώρα του ως «ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή στην εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» και επιβάλλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της κυβέρνησης. Οπως εξήγησε, πρόκειται για κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, που εκδηλώνεται μετά από την ανάδειξη στην κυβέρνηση του ηγέτη Ούγκο Τσάβες, το πραξικόπημα που στήριξαν το 2002, τον οικονομικό πόλεμο που συνεχίζεται, την προσπάθεια δημιουργίας χάους και συνθηκών αποσταθεροποίησης όπως οι τεχνητές συγκρούσεις το 2014 που είχαν 43 θύματα στους δρόμους - οι περισσότεροι οπαδοί της μπολιβαριανής κυβέρνησης. Τώρα, σημείωσε, εντείνεται η προσπάθεια εμπλοκής στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, με στήριξη πολιτικών της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που έχουν διωχτεί ποινικά, γιατί συμμετείχαν αποδεδειγμένα σε παράνομες ενέργειες και κινήσεις ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Επίσης έγινε εκτενής αναφορά στα επιτεύγματα της χώρας στην παιδεία, στην υγεία, στην καταπολέμηση της φτώχειας, που ενοχλούν για το παράδειγμα που δίνουν. Οπως είπε ο Φ.Φερνάντες, «δείχνουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές στον καπιταλισμό και αυτό συνιστά μια ουσιαστική απειλή». Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο για διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης πέρα από την παραγωγή πετρελαίου, ώστε «να ξεπεραστεί η λεγόμενη αποικιοκρατική κληρονομιά που είχε προσανατολίσει την παραγωγή με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να αποσπάται ο τεράστιος πλούτος της χώρας». Βεβαίως παρά τα βήματα που έχουν γίνει για την άμβλυνση της φτώχειας, οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι αυτές που κυριαρχούν.

Ο πρέσβης έκανε εκτενή αναφορά ακόμα στη στήριξη και αλληλεγγύη από τις διακρατικές ενώσεις της Λατινικής Αμερικής, όπως η Ενωση των Χωρών του Νότου (UNASUR) ή η Μπολιβαριανή Εναλλακτική για τη δική μας Αμερική - Συμφωνία Εμπορίου των Λαών (ALBA - TCP) που συνεδρίασε την Τρίτη έκτακτα στο Καράκας. Οι ενώσεις αυτές μαζί με την Κοινότητα των Χωρών της Καραϊβικής (CARICOM) και την Κοινότητα των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) διατίθενται να διαμεσολαβήσουν για να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος και εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Βενεζουέλας, στη βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της μη επέμβασης στα εσωτερικά των άλλων χωρών.

Κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα του επιθυμεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης, της συμπληρωματικότητας, του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού και επιδιώκει ενίσχυση των διμερών σχέσεων και με την Ελλάδα σε μια σειρά τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ