Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συνέχεια στην αντιδραστική πολιτική

Αν και ο αντιδραστικός Μπ. Νετανιάχου αφαιρείται από πλακάτ, θα παραμείνει στην πολιτική σκηνή
Αν και ο αντιδραστικός Μπ. Νετανιάχου αφαιρείται από πλακάτ, θα παραμείνει στην πολιτική σκηνή
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στην ίδια αντιδραστική πολιτική οδηγεί και το προχτεσινό αποτέλεσμα των πρόωρων γενικών εκλογών όπου πρώτο ήρθε το κόμμα Λικούντ του νυν πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρότι οι δημοσκοπήσεις το έδιναν οριακά δεύτερο.

Σύμφωνα με τα τελικά, ανεπίσημα, αποτελέσματα, το Λικούντ εξέλεξε 30 βουλευτές στη νέα 120μελή Βουλή, έναντι 24 από τη Σιωνιστική Ενωση (που συγκροτούν οι Εργατικοί του Ισαάκ Χέρτζογκ και το «Κίνημα» της πρώην υπουργού Τζίπι Λίβνι) και 14 από την (αραβική) Κοινή Λίστα. Τις άλλες έδρες καταλαμβάνουν 11 βουλευτές από το κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ του πρώην μεγαλοδημοσιογράφου Γιαΐρ Λαπίντ, 10 βουλευτές από το κεντροδεξιό νέο κόμμα Κουλάνου, 6 βουλευτές από το συνασπισμό ακροδεξιών, εβραϊκών κομμάτων «United Torah Judaism», 7 από το κόμμα SHAS ακραίων Ορθόδοξων Εβραίων και 4 από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Meretz.

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες ανήλθε στο 71,8% που θεωρείται το υψηλότερο της τελευταίας 15ετίας.

«Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, υπογράψαμε μια μεγάλη νίκη για το εθνικό στρατόπεδο με επικεφαλής το Λικούντ! Τώρα θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε ο Νετανιάχου όταν κατέστη σαφής η πρωτιά του κόμματός του στη νέα Βουλή.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ, ως επικεφαλής της «Σιωνιστικής Ενωσης», που ως τα μεσάνυχτα παιάνιζε για μία νίκη που τελικά δεν πέτυχε, παρασυρμένος όπως φάνηκε από τα έξιτ πολς, παραδέχτηκε τα ξημερώματα την ήττα του. Το απόγευμα υποστήριξε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία συγκυβέρνηση με το Λικούντ, υποστηρίζοντας ότι η «μόνη ρεαλιστική λύση για τη Σιωνιστική Ενωση είναι η αντιπολίτευση».

Η Παλαιστινιακή Προεδρία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί «με οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση» θα δεχτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο ισραηλινό. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι χαρακτήρισε «προεκλογική προπαγάνδα» τη δέσμευση του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην επιτρέψει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, αν επανεκλεγεί. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ και της ΕΕ εξέφρασαν την προσδοκία πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τη διαδικασία ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης. Το Ιράν υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των ισραηλινών πολιτικών κομμάτων», επειδή ακολουθούν επιθετική πολιτική. Συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι χαιρέτησαν πιο ένθερμα τη νίκη του Λικούντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ