Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Πυκνώνουν τα «πήγαινε - έλα» των πολυεθνικών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι νέες επαφές του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που πυροδότησαν «σενάρια» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα (πολλοί λένε για το Μάη), συνέπεσαν με νέα εντατικά «πήγαινε - έλα» πολλών μονοπωλίων στην Κύπρο.

Προχτές, ξεκίνησε στη Λευκωσία η τρίτη ετήσια Συνδιάσκεψη Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Gas Conference - EMGC) με χορηγό την αμερικανική «Noble Energy», η οποία σε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ανακοίνωσε ότι το «Αφροδίτη» είναι εμπορεύσιμο και σύντομα θα καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ενόψει της Συνδιάσκεψης, αναφέρεται ότι η Noble Energy εκτιμά πλέον τους ακαθάριστους πόρους «φυσικού αερίου στην περιοχή στα 40 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια» (tcf).

Χτες, αναμενόταν να πέσουν οι υπογραφές στο νέο τροποποιημένο συμβόλαιο συνεργασίας της κυπριακής κυβέρνησης με τη γαλλική «Total» που «δραστηριοποιείται» στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ.

Επιπλέον, στις 20 Μάρτη θα γίνει στη Λεμεσό επιχειρηματικό Φόρουμ «για την προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας σε όλους τους τομείς», σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αναστασιάδη στη Ρωσία, επιβεβαιώθηκε το ρωσικό ενδιαφέρον για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, το Φόρουμ, εκτός από την Ενέργεια, θα ασχοληθεί και με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον τουρισμό, την ενέργεια.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, που είχε στην Αγκυρα συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ότι «εμείς προσφέραμε κάθε στήριξη, αλλά εμείς δε θα επιτρέψουμε να ζήσουν ξανά οι Τουρκοκύπριοι σε γκέτο. Το Κυπριακό δεν είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, αντίθετα, είναι ένα εύκολο πρόβλημα. Φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ