Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δηλώσεις και κινήσεις κλιμάκωσης

ΚΙΕΒΟ.--

«Μπαρούτι» μυρίζει έντονα η Ανατολική Ουκρανία. Από τη μια η απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου να ψηφίσει νόμο που θέτει προϋποθέσεις για να αποδώσει καθεστώς αυτονομίας σε κάποιες περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες, από την άλλη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου Α. Γιατσενιούκ ότι «με οποιονδήποτε τρόπο θα επανακτήσουν τον έλεγχο στο Ντονμπάς» και οι σποραδικές μάχες με παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας της 12η Φλεβάρη στο Μινσκ.

Οι επικεφαλής των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ σημείωσαν σε συνέντευξη χτες ότι μετά από την απόφαση του κοινοβουλίου, που δε δίνει ειδικό καθεστώς όπως προέβλεπε η συμφωνία του Μινσκ, αλλά την εξαρτά από τοπικές εκλογές με βάση τον ουκρανικό νόμο, «ουσιαστικά παραβιάζεται η συμφωνία και πλέον δεν υπάρχει καμία δέσμευση». Σημείωσαν δε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου επιλέγει την κλιμάκωση του πολέμου και όχι την ειρήνη.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η απόφαση του κοινοβουλίου παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει και κάλεσε τις ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας που συμφώνησαν στο Μινσκ επίσης να καλέσουν την ουκρανική πλευρά να αλλάξει τη στάση της.

Χτες ακόμα από το στρατό ανακοινώθηκε ο θάνατος σε μάχη ενός Ουκρανού στρατιώτη, ενώ και οι πολιτοφυλακές κατήγγειλαν επιθέσεις του στρατού. Τεταμένη επίσης ήταν και χτες η κατάσταση στο χωριό της επαρχίας του Ντονέτσκ, Κονσταντινόφκα, όπου έγινε νέα διαμαρτυρία για το θάνατο ενός οκτάχρονου κοριτσιού το οποίο καταπλακώθηκε από τεθωρακισμένο όχημα των ουκρανικών δυνάμεων που κατέχουν το χωριό, όταν μεθυσμένος - όπως αποδείχτηκε - οδηγός την παρέσυρε μαζί με άλλη μια γυναίκα και ένα κοριτσάκι που νοσηλεύονται. Χτες οι κάτοικοι απαίτησαν την απομάκρυνση του στρατού και αντέδρασαν έντονα με επίθεση στο χώρο που στεγάζονται στρατιώτες.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι διεργασίες και οι συζητήσεις στην ΕΕ ενόψει και της σημερινής και αυριανής Συνόδου Κορυφής για τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Ομως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια «πολύ ισχυρή σύνδεση της πλήρους εφαρμογής (της συμφωνίας) του Μινσκ με τις κυρώσεις που εφαρμόζονται» και να εξεταστεί η κατάσταση και πάλι τον Ιούνη για πιθανή επέκτασή τους ως το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, που λήγει στα τέλη του μήνα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι, ενόψει των επικείμενων συνομιλιών των δυο πλευρών στις Βρυξέλλες το πιθανότερο αύριο, με τη μεσολάβηση της ΕΕ μπορεί να υπάρξει μια μείωση κατά 100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για το καλοκαίρι με την ίδια λογική της προπληρωμής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταιγισμός βομβών από το στρατό (2016-12-20 00:00:00.0)
Υπό συνεχείς βομβαρδισμούς (2016-10-25 00:00:00.0)
Χωρίς συμφωνία για τις τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς (2016-03-05 00:00:00.0)
Νέα διπλωματικά παζάρια (2015-09-11 00:00:00.0)
Εντείνεται καθημερινά η στρατιωτική δράση (2015-08-18 00:00:00.0)
Σύγκρουση και διαρκή παζάρια (2015-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ