Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Τύνιδας

ΤΥΝΙΔΑ.--

Επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας εξαπέλυσαν χτες το μεσημέρι ένοπλοι, πιθανόν τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 21 νεκρούς, εκ των οποίων οι 17 είναι τουρίστες (από Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία) και 42 τραυματίες (οι περισσότεροι Ιταλοί, Πολωνοί, Ιάπωνες, Νοτιοαφρικανοί).

Η επίθεση έληξε τρεις ώρες μετά την έναρξή της με επέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ σε δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, Χαμπίμπ Εσίντ, σημείωσε πως οι δράστες ήταν ντυμένοι με στολές του στρατού και άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών την ώρα που αποβιβάζονταν από τα λεωφορεία τους έξω από το Μουσείο Μπαρντό (που βρίσκεται κοντά στο Κοινοβούλιο). Κατά τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν 18 ξένοι τουρίστες, ένας Τυνήσιος αστυνομικός και μία Τυνήσια καθαρίστρια και δύο δράστες, ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, δήλωσε ότι «η Τυνησία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει νέες επιθέσεις», ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, σημείωσε με νόημα πως «δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή τρομοκρατία χτυπά μία χώρα που εκπροσωπεί την ελπίδα για τον αραβικό κόσμο».

Η επίθεση ήταν η χειρότερη που έχει γίνει εναντίον ξένων στην Τυνησία, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε η «Αλ Κάιντα» το 2001 σε μια συναγωγή στο νησί Τζέρμπα, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

Το μουσείο Μπαρντό είναι το μεγαλύτερο της Τυνησίας και φιλοξενεί σε ένα ανάκτορο του 15ου αιώνα μερικές από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαϊκών ψηφιδωτών παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ