Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Πολύπλευρη συνεργασία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην επιβεβαίωση των μακροχρόνια στενών συμμαχικών σχέσεων Ιαπωνίας - ΗΠΑ και ενός νέου, ενισχυμένου ιμπεριαλιστικού ρόλου της Ιαπωνίας έναντι της αυξανόμενης ισχύος της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποσκοπούσε η χτεσινή συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο εβδομαδιαίας επίσκεψης που ξεκίνησε την Κυριακή.

Ο Αμπε από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χαρακτηρίσει τις ιαπωνο-αμερικανικές σχέσεις «ύψιστη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής» της κυβέρνησής του, σημειώνοντας ότι πρώτες θέσεις στην ατζέντα του έχουν οι διαπραγματεύσεις για την Εμπορική Συμφωνία Ειρηνικού (ΤΡΡ) μεταξύ 12 χωρών της περιοχής και η (μακρά) διαδικασία αναδιάταξης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ιαπωνία.

Μόλις τον περασμένο Μάρτη οι δύο χώρες είχαν δημοσιοποιήσει τις νέες (πρώτες από το 1997) κατευθυντήριες γραμμές στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, που περιλαμβάνει την άμυνα εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων, εναντίον επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και τη ναυτική ασφάλεια, έπειτα από την περυσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να ερμηνεύσει ελαστικά το μεταπολεμικό ιαπωνικό Σύνταγμα ώστε να επιτραπεί η άσκηση του δικαιώματος της λεγόμενης «συλλογικής αυτοάμυνας». Βάσει αυτών των νέων κατευθυντήριων γραμμών η Ιαπωνία θα μπορούσε π.χ. να καταρρίψει πυραύλους που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ και να προστρέξει σε βοήθεια τρίτων χωρών που δέχονται επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιάπωνας ηγέτης επιδιώκει να πάρει τις νέες διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για «συμμαχική βοήθεια» σε περίπτωση σύγκρουσης με το Πεκίνο με αφορμή τις ιαπωνο-σινικές μεθοριακές διαφορές σε διαφιλονικούμενες περιοχές στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Σχετικές διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί νωρίτερα, τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Κέρι σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις έναντι της Συνθήκης για την ασφάλεια της Ιαπωνίας παραμένουν «θωρακισμένες» και καλύπτουν όλες τις περιοχές της ιαπωνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των διαφιλονικούμενων βραχονησίδων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (Σενκάκου στα ιαπωνικά και Ντιαόγιου στα κινεζικά).

Σήμερα, Τετάρτη, ο Σ. Αμπε αναμένεται να γίνει ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που θα εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ