Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προάσπιση και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων

Στις 6 του Ιούνη 2001 πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το Συνέδριο των πραγματικά αγωνιζόμενων συνδικάτων της Ρωσίας, που είναι αντίθετα με την πολιτική που ακολουθεί η επίσημη Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας. Συμμετείχαν αντιπρόσωποι των συνδικάτων και συνδικαλιστικών ενώσεων «Ζαστσίτα Τρουντά», των συνδικάτων λιμενεργατών, σιδηροδρομικών, εργαζομένων των υπηρεσιών της πολιτικής αεροπορίας, του συνδικάτου αεροπόρων της Ρωσίας, της Ομοσπονδίας Συνδικάτων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κ.ά. Παρατηρητές στο Συνέδριο έστειλε μάλιστα και η Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας, αφού, εξάλλου, κύριο θέμα του Συνεδρίου, που συγκινεί σήμερα και τις εργατικές κολεκτίβες, και τα μη συμβιβασμένα συνδικάτα, τα οποία προασπίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ήταν η επικείμενη ψήφιση από την Κρατική Δούμα του νέου Κώδικα Εργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ζήτημα είναι ότι στις 5 του Ιούνη υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων διοργανώθηκε «στρογγυλή τράπεζα», στην οποία υιοθετήθηκε «συμβιβαστική παραλλαγή» του σχεδίου Κώδικα Εργασίας. Αυτό ακριβώς αποτέλεσε αντικείμενο δριμύτατης, επιχειρηματολογημένης κριτικής στο Συνέδριο.

Το Συνέδριο Συνδικάτων της Ρωσίας υποστήριξε το σχέδιο Κώδικα Εργασίας που έχουν επεξεργαστεί εκπρόσωποι μιας σειράς συνδικάτων, ειδικοί του Ιδρύματος Εργατικής Ακαδημίας και το οποίο κατέθεσε στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής Ολέγκ Σένιν. Πρόκειται στην ουσία για ένα πανσυνδικαλιστικό σχέδιο, μια και το υποστηρίζουν πολλά συνδικάτα της Ρωσίας. Στο Συνέδριο επισημάνθηκε ότι είναι η πιο προοδευτική παραλλαγή, διότι εγγυάται την προστασία από την ανεργία, μειώνει την εργάσιμη βδομάδα στις 35 ώρες, ανεβάζει το ελάχιστο ύψος της αμοιβής της εργασίας ως το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, ανεβάζει το όριο του μισθολογίου ως το 80%, υποχρεώνει να καταβάλλονται οι μισθοί εγκαίρως και σε χρήματα, τιμαριθμοποιεί το μισθό, δηλαδή εξασφαλίζει την προστασία από τον πληθωρισμό, αναπτύσσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εξασφαλίζει την ελευθερία της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των εργαζομένων.

Τι προτείνει όμως η «συμβιβαστική παραλλαγή», την οποία προετοίμασε ομάδα εργασίας της Κρατικής Δούμας και της κυβέρνησης; Αυτή η παραλλαγή χειροτερεύει ουσιαστικά τη θέση των μισθωτών εργαζομένων, περιορίζει τα δικαιώματα των συνδικάτων, παραβιάζει τους συνταγματικούς κανόνες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Στην ουσία οι εμπνευστές της «συμβιβαστικής παραλλαγής», με την ανοχή της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων, θέτουν ως σκοπό: Τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη νομιμοποίηση της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας των ιδιοκτητών, την παράταση της εργάσιμης μέρας, τη σύνταξη μαύρης λίστας των ανεπιθύμητων, τη στέρηση από τον εργαζόμενο της μονιμότητας και των εγγυήσεων, απολύσεις με βάση τα καπρίτσια της διοίκησης, την εξασθένιση και τη δυσφήμιση των συνδικάτων.

Στην Απόφαση του Συνεδρίου αναφέρεται ότι η δουλιά πάνω στον νέο Κώδικα Εργασίας πρέπει να έχει προτεραιότητα για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε συνθήκες επιδείνωσης της πραγματικής θέσης των εργαζομένων και να θεωρηθεί απαραίτητο να συμπεριληφθούν στον νέο Κώδικα Εργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κανόνες που θα εγγυούνται την ενίσχυση της νομικής προστασίας των εργαζομένων και την αναγκαία γι' αυτό διεύρυνση των δικαιωμάτων των συνδικάτων. Το Συνέδριο έκρινε ως απαράδεκτη τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικάτων στην ομάδα εργασίας.

Το Συνέδριο κάλεσε όλα τα μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να διοργανώσουν στις 19 του Ιούνη Μέρα κοινής δράσης για προοδευτικό Κώδικα Εργασίας και να πραγματοποιηθούν αυτή τη μέρα εργατικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, ολιγόχρονες διακοπές της παραγωγής, στη διάρκεια των οποίων να ηχούν οι σειρήνες των εργοστασίων και τα κλάξον των μέσων μεταφοράς, καθώς και άλλες συλλογικές κινητοποιήσεις με όλες τις προσιτές μορφές. Το Συνέδριο απηύθυνε σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε όλους τους εργαζομένους Εκκληση, στην οποία αναφέρεται: «Να ενισχύσουν τα εργασιακά δικαιώματα!», «Ναι στον Κώδικα ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων! Οχι στον Κώδικα της καταναγκαστικής εργασίας!».

Το Συνέδριο υιοθέτησε Εκκληση προς τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας, στην οποία αναφέρεται: «Για να μην επιτραπεί η διάσπαση της κοινωνίας, σας καλούμε να υποστηρίξετε το πανσυνδικαλιστικό σχέδιο Κώδικα Εργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατέθεσε στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής Ο. Β. Σένιν ως πιο προοδευτικό και ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της εθνικής παραγωγής». Ανάλογη είναι και η Εκκληση του Συνεδρίου προς τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ντοκουμέντο αυτό εφιστά την προσοχή του Πούτιν στο γεγονός ότι η ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε το λεγόμενο συμβιβαστικό σχέδιο Κώδικα Εργασίας αφαιρεί από την πλειονότητα των δρώντων συνδικάτων το δικαίωμα της σύναψης συλλογικών συμβάσεων. «Η αιτιολόγηση της ιδιότητας του μέλους του συνδικάτου είναι αποκλειστικά η αποτελεσματικότητα της δράσης των συνδικάτων για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες. Οι δε συμφωνημένοι στην ομάδα εργασίας κανόνες του σχεδίου Κώδικα Εργασίας εκμηδενίζουν πρακτικά το δικαίωμα των συνδικάτων να εκπροσωπούν πολιτισμένα τα συμφέροντα των εργαζομένων και ωθούν σε διασυνδικαλιστική διαπάλη και σε σκληρές σχέσεις με τους εργοδότες», τονίζεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο, τον οποίο το Συνέδριο κάλεσε «να μην επιτρέψει τη διάσπαση της κοινωνίας» και να υποστηρίξει το πανσυνδικαλιστικό σχέδιο Κώδικα Εργασίας.

Τι θα απαντήσει στα συνδικάτα της Ρωσίας ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση και η Κρατική Δούμα, θα δείξει ο καιρός. Οι δε σύνεδροι δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον ασυμβίβαστο αγώνα ενάντια στη «συμβιβαστική παραλλαγή» του Κώδικα Εργασίας που περιορίζει ουσιαστικά τα εργασιακά δικαιώματα των μισθωτών εργαζομένων της Ρωσίας.


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ