Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η ExxonMobil κατηγορείται...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για σαφείς και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία, κατηγορεί το «Διεθνές Ταμείο Εργασιακών Δικαιωμάτων»-(International Labor Rights Fund- ILRF), το γίγαντα στο χώρο της παγκόσμιας πετρελαιοβιομηχανίας, ExxonMobil.

Σύμφωνα με την καταγγελία και μήνυση, η οποία συντάχθηκε και ήδη παραδόθηκε στην εισαγγελία της αμερικανικής πρωτεύουσας, τονίζεται ότι η Exxon αναμείχτηκε ενεργά στην πρόσληψη τοπικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να «προστατεύουν τα συμφέροντα της εταιρίας και κυρίως τις μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου» στην επαρχία Ατσέχ, στη Βόρεια Σουμάτρα. Σύμφωνα, επίσης, με το κατηγορητήριο που παραδόθηκε, η ExxonMobil -η οποία συχνά συναλλάσσεται και κάτω υπό την επωνυμία της θυγατρικής εταιρίας Esso - παρότι ήρθε σε γνώση των φρικαλεοτήτων που διέπρατταν εις βάρος των ιθαγενών πληθυσμών οι στρατιώτες που ήταν στο μισθολόγιό της, συνέχισε την ίδια πολιτική, τόνισε ο επικεφαλής της νομικής ομάδας που χειρίζεται την υπόθεση, ο δικηγόρος των ιθαγενών της Ινδονησίας, αλλά και του ILRF, Τέρι Κόλινσγουόρθ.

Ο Κόλινσγουόρθ, ο οποίος έφερε στη Δικαιοσύνη -επικαλούμενος το νόμο Alien Tort Claims Act, ο οποίος επιτρέπει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ να εκδικάζουν υποθέσεις για παράνομες πράξεις και εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκτός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών- την υπόθεση μετά από την καταγγελία 11 ιθαγενών κατοίκων του Ατσέχ, πρόσθεσε ότι το κατηγορητήριο που κατατέθηκε κατά της Exxon, περιλαμβάνει τη συνεργία σε δολοφονίες, βασανιστήρια, αλλά και βιασμούς κατά του ντόπιου πληθυσμού. Επίσης, η Exxon φέρεται να παραχώρησε στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ινδονησίας όλα τα μέσα, προκειμένου να μπορέσουν να ανοιχτούν ομαδικοί τάφοι, καθώς και να οικοδομηθούν ειδικά κέντρα - στρατόπεδα όπου ελάμβαναν χώρα οι ανακρίσεις που διεξάγονταν και τα βασανιστήρια.

Οπως είναι απολύτως φυσικό, η Exxon αρνείται όλες τις κατηγορίες... αλλά σύμφωνα με το Κόλινσγουόρθ τα στοιχεία που έχουν συλλεχτεί κατά του γίγαντα της πετρελαιοβιομηχανίας είναι συντριπτικά. «Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να εκδικαστεί η πετρελαϊκή εταιρία για την υποστήριξη και αρωγή που παρείχε, ώστε ο ινδονησιακός στρατός να διέπραττε αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ