Τετάρτη 20 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις για τη σύνθεση της νέας ισραηλινής ομάδας διαπραγματευτών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με «λυπηρό ανέκδοτο» παρομοίασαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τον προχτεσινό διορισμό του Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικών Σιλβάν Σαλόμ στη θέση του επικεφαλής των Ισραηλινών διαπραγματευτών, πόστο που διατηρούσε προηγουμένως η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι. Στο πλευρό του Σιλβάν Σαλόμ, που θεωρείται από τους βετεράνους του δεξιού κυβερνώντος κόμματος Λικούντ και τους πιο συντηρητικούς της κυβέρνησης Νετανιάχου, θα είναι ο δικηγόρος Γιτζάκ Μόλτσο, που συμμετείχε και στην προηγούμενη σύνθεση της ισραηλινής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας μέχρι τον Απρίλη του 2014, οπότε τερματίστηκαν και επίσημα οι τότε «ειρηνευτικές» ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, υπό την αιγίδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Το ίδιο 24ωρο, Ισραηλινοί ανώνυμοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι, σε κάθε περίπτωση, την «τελευταία λέξη», εάν και όποτε ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, θα την έχει ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος προεκλογικά διαβεβαίωνε, ως γνωστόν, ότι όσο είναι πρωθυπουργός, δε θα ιδρυθεί ποτέ ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος...

Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε χτες ένα πενταετές σχέδιο ανάπτυξης στο λεγόμενο Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ, γνωρίζοντας τι φωτιές μπορεί να «ανάψει» στους Παλαιστίνιους σε μία ευαίσθητη περιοχή, που θεωρείται ιερός τόπος και για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους. Οπως ανακοινώθηκε, το πενταετές πλάνο «ανάπτυξης» θα ξεκινήσει το 2016 και θα περιλαμβάνει «αναβάθμιση» υποδομών, αρχαιολογικές δραστηριότητες, υπόγειες σήραγγες κατά μήκος του Τείχους και σχέδια «ανάπτυξης». Αυτά, με δεδομένες τις έντονες, αιματηρές Παλαιστινιακές αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει το 1996, με αφορμή το άνοιγμα μόνο μίας εξόδου σε σήραγγα που βρισκόταν στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ