Τετάρτη 20 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει βουλευτικών εκλογών

Καθοριστικά αναμένεται να είναι τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα φιλοκουρδικά κόμματα

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία βρίσκεται τώρα μπροστά σε ένα ακόμα σταυροδρόμι. Δε θα ψηφίσουμε μόνο νέο Κοινοβούλιο και κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές. Θα ψηφίσουμε και τη μοίρα της χώρας. Θα βαδίσουμε προς τη "νέα Τουρκία" ή θα μείνουμε προσκολλημένοι στην "παλιά Τουρκία";». Αυτά ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προχτές σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας. Επιβεβαιώνοντας ότι οι τόνοι οξύνονται καθώς πλησιάζει η μέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούνη, ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δέχεται «οργανωμένη επίθεση» από μια συμμαχία που συναποτελούν «τρομοκρατικές οργανώσεις» (σ.σ. όρος με τον οποίο συχνά περιγράφονται οι δυνάμεις του κουρδικού PKK) και το «παράλληλο κράτος» (σ.σ. όπως αποκαλείται το «περιβάλλον» του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη και πρώην συμμάχου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν).

Τα παραπάνω ειπώθηκαν την ίδια μέρα που σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε επαρχιακά γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, για τις οποίες - εμμέσως πλην σαφώς - το HDP κατηγόρησε το κυβερνών AKP.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό είναι το σχόλιο του ηγέτη του βασικού κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ότι το κόμμα του δεν είναι «φιλανθρωπικό ίδρυμα», απαντώντας σε όσους προτρέπουν το CHP να στηρίξει την είσοδο του HDP στη Βουλή.

Αρθρογράφοι εκτιμούν ότι ο «ρόλος» που το HDP θα διαδραματίσει σε αυτές τις εκλογές θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένης της δυναμικής που κατά τη γνώμη ορισμένων προκαλούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από το Κουρδικό. Ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» Μουράτ Γετκίν τόνιζε χτες ότι «αν το HDP μπει στο Κοινοβούλιο και τα άλλα δύο (βασικά) κόμματα της αντιπολίτευσης, η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση CHP και το Εθνικιστικό Κίνημα MHP καταφέρουν να αυξήσουν έστω και λίγο τα ποσοστά τους, το AKP ίσως δεν μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση».

  • Αύξηση κατά 89% σε σχέση με το 2013 κατέγραψαν το 2014 οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) από τις τουρκικές εταιρείες και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 6,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αναφορά της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Οικονομική Ανάπτυξη (UNCTAD). Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι εταιρείες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αύξησαν το ποσοστό προσέλκυσης FDI κατά 36% το 2014.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ