Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Παζάρια και πιέσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις για περισσότερα και πιο αποτελεσματικά όπλα, πυρομαχικά και πληροφόρηση σε αντικατασκοπεία ζήτησε, χτες, στο Παρίσι, μεταξύ άλλων, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών 25 ιμπεριαλιστικών χωρών που καμώνονται πως «πολεμούν» τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ υπό τις κεντρικές οδηγίες των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που λόγω κατάγματος στο πόδι που υπέστη την Κυριακή πέφτοντας από το ποδήλατό του στη Γαλλία ήταν απών και επικοινώνησε με τους ομολόγους του στο Παρίσι μέσω τηλεδιάσκεψης, προσπάθησε να καθησυχάσει τον Ιρακινό πρωθυπουργό λέγοντας ότι ήδη έφυγαν από τις ΗΠΑ με προορισμό το Ιράκ τα πρώτα φορτία περίπου 2.000 αντιαρματικών πυραύλων ΑΤ-4. Οι διαβεβαιώσεις Κέρι δεν ήταν αρκετές.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αμπάντι με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, αναρωτήθηκε «γιατί υπάρχουν τόσο πολλοί τζιχαντιστές» από συμμαχικές, υποτίθεται, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Είπε πως δεν έχει πάρει «σχεδόν τίποτε» από όπλα και πυρομαχικά από τη λεγόμενη «συμμαχία» κατά του «ΙΚ». Πρόσθεσε πως στη διάρκεια της συνόδου στο Παρίσι εγκρίθηκε σχέδιο για την ανακατάληψη του Ραμάντι και πως ο ίδιος δέχθηκε να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση της σουνιτικής κοινότητας σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για αποτυχία της διεθνούς κοινότητας. Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη προς το Ιράκ, υπάρχουν πολλά λόγια, αλλά λίγα έργα επί του πεδίου», σημείωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι ιρακινές δυνάμεις «κάνουν ό,τι μπορούν» για να διώξουν τους τζιχαντιστές από το Ιράκ. Παραπονέθηκε, όμως, ότι η βοήθεια που δίνουν έως τώρα οι δυνάμεις του συνασπισμού των ΗΠΑ «δεν είναι αρκετή», τονίζοντας: «Η αεροπορική κάλυψη μάς είναι χρήσιμη, αλλά όχι αρκετή. Είναι πολύ λίγη. Μπορούμε να κάνουμε θυσίες για να πολεμήσουμε το "Ισλαμικό Κράτος" αλλά πρέπει να μας υποστηρίξει ο διεθνής συνασπισμός».

Σε άλλο σημείο ο Αμπάντι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το εμπάργκο όπλων που εφαρμόζεται σε βάρος της Ρωσίας και του Ιράν, σημειώνοντας ότι «δυσκολεύει το Ιράκ να εξοπλιστεί επαρκώς».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι χτεσινές συνομιλίες στο Παρίσι «επαναβεβαίωσαν την ενότητά μας και την κοινή αποφασιστικότητά μας στη μάχη κατά των τρομοκρατών του "Ισλαμικού Κράτους"» και ότι «η στρατιωτική στρατηγική είναι αδιαχώριστη από την εφαρμογή της πολιτικής συμφιλίωσης στο Ιράκ».

Ο Γερμανός ομόλογός του, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, σημείωσε ότι ο συνασπισμός κατά του «ΙΚ» «δεν έχει καμία ψευδαίσθηση πως η νίκη με στρατιωτικά μέσα θα είναι εύκολη αφού γνωρίζουμε ότι το να πετύχει κανείς την ειρήνη θα είναι δύσκολο».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Μπλίνκεν, υποσχέθηκε απλώς πως οι χώρες του συνασπισμού «θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» κατά του «ΙΚ».

Δεκάδες νεκροί έξω από τη Βαγδάτη

Το ίδιο 24ωρο, μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης οι τζιχαντιστές πραγματοποιούσαν ακόμη μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον βάσης της ιρακινής αστυνομίας, με αποτέλεσμα 50 νεκρούς, εκ των οποίων οι 47 Ιρακινοί (οι περισσότεροι αστυνομικοί) και τρεις καμικάζι. Σε ανακοίνωση που ανάρτησαν οι τζιχαντιστές στο Ιντερνέτ, ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης και δικαιολόγησαν την πράξη τους λέγοντας ότι είχε στόχο Τουρκμένους, οι οικογένειες των οποίων εκτοπίστηκαν στη Νατζάφ μετά την άλωση της πόλης τους από τους μισθοφόρους του «ΙΚ».

Στο πλευρό του Ασαντ το Ιράν

Στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, διαβεβαίωνε πως η χώρα του θα στηρίξει τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, και το συριακό στρατό «μέχρι τέλους», επισημαίνοντας: «Η Τεχεράνη δεν έχει ξεχάσει τις ηθικές υποχρεώσεις της έναντι της Συρίας και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη με τους δικούς της όρους στην κυβέρνηση και στο έθνος της Συρίας». Αφορμή για τη δήλωση υποστήριξης του Ιράν έναντι της Συρίας ήταν η επίσκεψη στην Τεχεράνη του προέδρου της συριακής Βουλής, Μοχάμαντ αλ Λάχαμ.

Αγωγή Ερντογάν για τις αποκαλύψεις

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσε αγωγή εναντίον της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» επειδή δημοσίευσε φωτογραφίες που εμφανίζουν Τούρκους πράκτορες να παραδίδουν όπλα σε Σύρους αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές που επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ασαντ. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν είναι «ενέργειες κατασκοπείας» και «συκοφαντίες» σε βάρος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ).

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέονται πληροφορίες για τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες καθώς στις αρχές Μάη ανάλογες πληροφορίες είχε δημοσιοποιήσει, επικαλούμενο ένορκες καταθέσεις Τούρκων, το πρακτορείο «Ρόιτερς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ