Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
ΜΟΕ για να προχωρήσουν οι μπίζνες

Ν. Κοτζιάς - Φατμίρ Μπεσίμι

Eurokinissi

Ν. Κοτζιάς - Φατμίρ Μπεσίμι
Τη δρομολόγηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Σκοπίων προκειμένου, μέσα από συμβιβασμούς, επιδιώκοντας να αντιμετωπιστεί το αγκάθι της ονοματολογίας ώστε να μπορούν χωρίς αυτό να προχωρήσουν παραπέρα οι μπίζνες των μονοπωλίων, επιβεβαίωσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Φατμίρ Μπεσίμι, στη συνάντησή τους χτες στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση, στις κοινές τους δηλώσεις, ο Κοτζιάς είπε: «Με τον κ. Besimi συζητήσαμε για τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας για τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το πώς θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε ακόμη καλύτερα και να δώσουμε ακόμη περισσότερη ασφάλεια στην περιοχή μας. Σχολιάσαμε τις συζητήσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν γύρω από το ζήτημα της ονοματολογίας. Μιλήσαμε, επίσης, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θα ήθελα να πω ότι τις επόμενες μέρες ο πολιτικός μας διευθυντής θα βρεθεί στα Σκόπια για να κουβεντιάσει για αυτά. Και θα βρεθώ κι εγώ εντός του μήνα - στα τέλη του μήνα, σε μια περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια - και στα Σκόπια, όπου σίγουρα θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις που ξεκινήσαμε σήμερα».

Μέτρα για συζήτηση με όραμα τον ευρωατλαντισμό

Σχετικά με τον κατάλογο των ΜΟΕ ο Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί στη δημοσιότητα στα Σκόπια, «όπου θα έχει προηγηθεί η συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς μας διευθυντές. Θα προέτρεχα - εάν πήγαινα με τη διάθεσή μου - εάν σας πω μέτρα, γιατί πρέπει να τα συμφωνήσουμε πρώτα».

Διευκρίνισε πως κάθε πλευρά έχει καταρτίσει από μια λίστα προτάσεων «και διαπιστώσαμε ότι μεγάλο τμήμα τους, με τον έναν ή άλλον τρόπο, συμπίπτει. Θέλουν, όμως, ακόμη διευκρινίσεις και από τη μία και από την άλλη μεριά. Τι ακριβώς εννοεί ο καθένας σε αυτό που φαίνεται ότι συμπίπτουμε. Επίσης, για ορισμένα μέτρα έχω ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κ. Χαν, του αρμόδιου επιτρόπου, για να διαμορφωθούν προγράμματα, ει δυνατό, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, στα πλαίσια μιας πιθανής και, όπως ελπίζω, πραγματικής συμφωνίας σε ΜΟΕ».

Απ' την πλευρά του ο Besimi χαρακτήρισε τις προτάσεις για ΜΟΕ και επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια «ευπρόσδεκτες». Πρόσθεσε ότι αντικείμενο συζήτησης ήταν χτες και «το θέμα της διεύρυνσης της Ευρώπης προς τα Δυτικά Βαλκάνια». Εκτίμησε ότι «υπάρχει γερή βάση» για να προχωρήσουν τα ΜΟΕ καθώς «υπάρχει ουσιαστική, σημαντική οικονομική συνεργασία, υπάρχουν επενδύσεις. Πρέπει να στηρίξουμε τη συνεργασία αυτή και την ενίσχυση των δεσμών στον οικονομικό τομέα αλλά και στον κοινωνικό για τη μελλοντική συνεργασία των χωρών μας στο πλαίσιο της ευρύτερης οικογένειας αξιών, της ευρωατλαντικής οικογένειας και των οικονομικών αξιών της ελευθερίας και της κινητικότητας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ