Σάββατο 20 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στα Γιάννενα

Με μια μαζική μαχητική πορεία στους δρόμους των Ιωαννίνων, την Τρίτη 16/6, τίμησαν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Γιάννενα τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, που κήρυξε τη 16η Ιούνη, μέρα που έπεσε μαχόμενος ο Αρης, ως μέρα κόκκινης προσφοράς στο Κόμμα, το λαό και τη νεολαία.

Με συγκίνηση και μαχητικότητα, οι νέοι που πήραν μέρος στη διαδήλωση, βροντοφώναξαν πως η τραγική θυσία του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ δεν πήγε χαμένη. Πως στα χνάρια του Αρη, της ηρωικής και ένδοξης ιστορίας του αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, της 100χρονης λαμπρής πορείας του ΚΚΕ, συνεχίζει η νέα γενιά, η ΚΝΕ, με περηφάνια και καμάρι, τον αγώνα για την καλύτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Εστειλαν μήνυμα, δεσμεύτηκαν για τις μέρες που απέμεναν μέχρι σήμερα, να πείσουν περισσότερους νέους να συμμετάσχουν στην αποψινή μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του Αρη Βελουχιώτη στην Αρτα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Τιμάμε σήμερα τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, που σαν σήμερα, περικυκλωμένος από τον αστικό στρατό, έπεσε μαχόμενος. Ο Αρης Βελουχιώτης έδωσε τη ζωή του πριν 70 χρόνια, στις 16 Ιούνη, στη Μεσούντα της Αρτας, μαχόμενος για τη λευτεριά και το δίκιο του λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

«Ο Αρης Βελουχιώτης», τόνισε, «που το όνομά του έγινε θρύλος για το λαό, ήταν γέννημα - θρέμμα του ΚΚΕ, ηγήθηκε του ένοπλου λαϊκού αντιφασιστικού αγώνα ως στέλεχός του και με εντολή του Κόμματος. Η ζωή και η πορεία του ταυτίζεται με την ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ, γι' αυτό και κανείς δεν μπορεί να διαχωρίσει τον Αρη από το ΚΚΕ, πολύ περισσότερο να τον στρέψει εναντίον του.

Από την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Αρη Βελουχιώτη
Από την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Αρη Βελουχιώτη
Η τραγική θυσία του δεν πήγε χαμένη. Εμπνέει και σηματοδοτεί τον ασυμβίβαστο αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα, την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, τη νίκη του λαού, το σοσιαλισμό. Σε αυτό το δρόμο και με αυτό το περιεχόμενο, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμούν σήμερα τον Αρη Βελουχιώτη. Κρατώντας ψηλά τα ιδανικά που υπηρέτησε. Δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις για τις αντίστοιχες σύγχρονες μάχες και θυσίες.

Ετσι τιμάμε τη θυσία του Αρη οι κομμουνιστές σήμερα. Η τιμή αυτή δεν αφορά απλά ιστορικές εκδηλώσεις, αλλά τη συνέχεια της δράσης, την υλοποίηση της επαναστατικής γραμμής πάλης σήμερα. Παλεύουμε να είμαστε οι συνεχιστές του. Δεν ανεχόμαστε τα ψέματα, δεν ανεχόμαστε να γίνουμε σκλάβοι στον 21οαιώνα.

Παλεύουμε για να μην περάσει στο λαό η μοιρολατρία, τα νέα μνημόνια και οι αντιλαϊκές συμφωνίες προς όφελος των μονοπωλίων. Να μην τυλιχτεί ο λαός και η χώρα στο επικίνδυνο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που φέρνουν και πάλι πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Για να μην μπορούν να σταθούν πουθενά οι σύγχρονοι φασίστες - ναζιστές. Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του, οργανώνοντας την πάλη του για την ανάκτηση απωλειών, τις σύγχρονες ανάγκες του, για τη μόνη διέξοδο, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, το σοσιαλισμό».

Πορεία στους δρόμους των Ιωαννίνων
Πορεία στους δρόμους των Ιωαννίνων
Ολη η συγκέντρωση κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του στελέχους του ΚΚΕ και πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, ενώ μετά το χαιρετισμό από τον Θ. Μπίμπα, διαβάστηκε μέρος της επιστολής του Αρη Βελουχιώτη που είχε στείλει στον «Ριζοσπάστη», στις 9/9/1931, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω, είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα».

Τέλος, η εκδήλωση κατέληξε με κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Αρη, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη (πλ. Ομήρου), από το Συμβούλιο Περιοχής της ΚΝΕ, την ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, καθώς και την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.

Αισιόδοξα μηνύματα

Σε ό,τι αφορά την ημέρα κόκκινης προσφοράς της ΚΝΕ στο Κόμμα, το λαό και τη νεολαία, ο πρώτος απολογισμός φέρνει αισιόδοξα μηνύματα. Μαχητικά και με αυταπάρνηση, οι σύντροφοι αποδώσανε από το υστέρημά τους. Συγκεντρώθηκαν το βράδυ στο οικονομικό κλείσιμο δεκάδες κόκκινα μεροκάματα και προσωπικές εισφορές. Ενδεικτική είναι η μαχητική προσπάθεια μιας ΤΟ των Ιωαννίνων, που σε μια μέρα συγκέντρωσε το ποσό των 1.500 ευρώ. Ολη η Οργάνωση Περιοχής δεσμεύτηκε για συνέχεια της προσπάθειας και τις επόμενες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δόξα και τιμή στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στον Πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη (2022-06-17 00:00:00.0)
Οι κομμουνιστές διδάσκονται από την Ιστορία του λαϊκού κινήματος (2011-06-22 00:00:00.0)
Τιμή και δόξα στον κομμουνιστή πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ (2008-06-24 00:00:00.0)
Μνημείο Σύμβολο (2006-06-28 00:00:00.0)
Μνημείο για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ (2006-04-18 00:00:00.0)
Τιμή στον Αρη Βελουχιώτη και την Εθνική Αντίσταση (2005-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ